Nizozemska vlada podnijela ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski premijer Mark Rutte podnio je u ponedjeljak kraljici Beatrix ostavku svoje vlade desnog centra jer se vladajuca koalicija nije dogovorila oko mjera za smanjenje deficita. Ostavkom se otvara put za prijevremene parlamentarne izbore, javljaju mediji.

Politicka kriza rezultat je neuspjeha sedmotjednog pregovaranja o mjerama štednje u koaliciji, koju cine Rutteova Liberalna stranka (VVD) i kršcansko-demokratska stranka (CDA) Maxima Verhagena, a podupire je i krajnja desnica (PVV) islamofoba i euroskeptika Gerta Wildersa, prenose agencije AFP i Reuters.

Trojica celnika od 5. ožujka bezuspješno su pregovarali o mjerama za smanjenje javnog deficita kojima bi trebali uštedjeti 16 milijardi eura i tako smanjiti javni deficit koji je dosegnuo 4,7 posto BDP-a prošle godine, što je iznad dopuštene granice eurozone od tri posto.

Mjere za smanjenje deficita predvidaju povecanje PDV-a, zamrzavanje placa vladinih dužnosnika i smanjenje proracuna za zdravstvo i pomoc zemljama u razvoju.

Wilders se usprotivio tom planu jer "nije u interesu biraca PVV-a" i jer ne želi da umirovljenici "krvare zbog zbog diktata iz Bruxellesa".

Analiticari isticu da bi Nizozemska mogla izgubiti visoku ocjenu kreditnog rejtinga AAA koju su joj dodijelile tri vodece svjetske bonitetne agencije.

Manjinska vlada premijera Ruttea trajala je 558 dana. Formirana je poslije prijevremenih izbora raspisanih nakon pada vlade demokršcana Jana Petera Balkenendea u veljaci 2010. godine. Njegova je vlada pala zbog neslaganja u koaliciji lijevog centra oko produljenja vojne misije Nizozemaca u Afganistanu. Samo su tri nizozemske vlade od drugoga svjetskog rata krace trajale, objavila je nizozemska agencija ANP. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter