Nizozemska preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Nizozemska je u petak od Luksemburga preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

S prvim danom 2016. započinje i novi predsjedavajući trio - tri sukcesivna predsjedništva (Nizozemska, Slovačka i Malta), koji će u sljedećih godinu i pol predsjedati Vijećem Europske unije.
Usvajanjem Lisabonskog ugovora, koji je uveo funkcije stalnog predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, rotirajuće predsjedništvo uvelike je izgubilo na važnosti, ali ipak ima svoju težinu jer predsjedavajuća zemlja vodi pregovore o usklađivanju zakonodavnih prijedloga u institucijama EU-a.
I predsjedavajuća trojka uvedena je Lisabonskim sporazumom kako bi se omogućio lakši prijelaz s jednog predsjedništva na drugo te osigurao kontinuitet.
Nizozemska preuzima predsjedništvo u trenutku kada EU stoji pred povijesnim izazovima - pitanju britanskog odlaska ili ostanka u Uniji, sigurnosnim nedostacima koji ugrožavaju schengenski prostor, migrantskoj krizi te jačanju euroskepticizma.
Nizozemska je jedna od šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, koja je do sada predsjedavala 11 puta - zadnji put 2004. godine. Među deset je najkonkuretnijih i za poslovanje najpovoljnijih zemalja u svijetu.
Tijekom svoga predsjedanja Nizozemska je najavila da će se usredotočiti na sljedeće prioritete: integralni pristup prema migracijama i međunarodnoj sigurnosti, poticanje inovativnosti i stvaranjeradnih mjesta, stabilnu i čvrstu monetarnu uniju te klimatsku i energetsku politiku okrenutu budućnosti.
Nizozemci najavljuju da će tijekom svoga predsjedanja raditi na istinskoj povezanosti građana i europskih institucija, koje građanima izgledaju prilično udaljene.
Nizozemska također želi da se EU usredotoči na bitno, što podrazumijeva da se jasno razgraniče ovlasti EU-a od ovlasti nacionalnih država. Također želi raditi na poboljšanju europskog zakonodavstva koje treba biti što jednostavnije i što manje opterećivati nepotrebnom administracijom poslovne subjekte, građane i vlade.
Tijekom šestomjesečnog predsjedanja, svi neformalni ministarski sastanci održat će se u Amsterdamu, jedan dio u Nacionalnom pomorskom muzeju, a drugi u zgradi Europa. Tijekom tih šest mjeseci očekuje se 17.500 službenih gostiju.
Ovo nizozemsko predsjedništvo koristit će isti logo koji je korišten i za vrijeme zadnjeg predsjedništva 2004. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter