Nizozemska odgovorna za smrt 300 žrtava u Srebrenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država Nizozemska odgovorna je za smrt više od 300 mušaraca i mladića u Srebrenici 1995., presuda je nizozemskog suda donesena u srijedu u kojoj se ističe i da su ih nizozemske Plave kacige bile dužne zaštititi.

"Država je odgovorna za gubitak što ga je pretrpjela rodbina muškaraca koje su bosanskih Srbi deportirali iz logora nizozemskog bataljuna u Potočarima 13. srpnja 1995. u poslijepodnevnim satima", pročitala je presudu sutkinja Larissa Elwin.

"Pripadnici nizozemskih Plavih kaciga nisu smjeli pustiti muškarce" iz logora nizozemskog bataljuna, stoji u priopćenju, već su "trebali voditi računa o mogućnosti da bi ti muškarci mogli biti žrtve genocida".

Rodbina žrtava pokrenula je tužbu u kojoj je nizozemske mirovne snage okrivila za to što nisu zaštitile više od 8000 Bošnjaka i muslimana ubijenih u Srebrenici, enklavi koja je nakon što su je u srpnju 1995. zauzele vojne snage bosanskih Srba stavljena pod zaštitu Ujedinjenih naroda.

Prošle je godine nizozemski sud u drugom slučaju presudio da je Nizozemska odgovorna za smrt trojice muslimana iz Srebrenice. Nizozemskoj vladi naređeno je plaćanje odštete rodbini ubijenih u iznosu od 20.000 eura za svaku od triju žrtava. Ta je presuda otvorila put drugim sličnim tužbama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter