Nizozemska mora platiti odštetu vojniku za Srebrenicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemska država mora isplatiti odštetu svom bivšem vojniku koji pati od trajnog oblika posttraumatskog stresnog sindroma (PTSP) pošto je 1995. bio raspoređen u Srebrenici, odlučio je u ponedjeljak najviši upravni sud u Nizozemskoj, ocijenivši da država "nije osigurala potreban nadzor" nad svojim namještenikom.

- Sud smatra da ministar obrane nije osigurao potreban nadzor nad završetkom misije i u razdoblju nakon toga, istaknuto je u priopćenju: "Ministar obrane je odgovoran za štetu koju je Dutchbater pretrpio zbog svog PTSP-a".

Vojnik o kojemu nizozemski mediji pišu kao o bivšem desetniku Daveu Maatu, 2000. je ministarstvu obrane podnio zahtjev za odštetu zbog PTSP-a od kojeg je bolovao, koji mu je odbijen. Tada je podnio tužbu na nizozemskom sudu koji je 2005. naredio ministru da preispita svoju odluku.

Najviši nizozemski upravni sud je u žalbenom postupku potvrdio tu sudsku odluku i naredio ministru da za tri mjeseca donese drugu odluku, to jest da predloži odštetu. Sud će se zatim očitovati o toj novoj ministrovoj odluci.

- Nadam se da će ministar poštovati takvu presudu, komentirao je Maat, a prenijela je agencija ANP, rekavši da mu je ta procedura odnijela najveći dio vremena u zadnjih deset godina: "Nadam se da će mi to omogućiti novi početak".

Njegov odvjetnik Gert-Jan Knoops ocijenio je da je presuda važna i za druge vojnike. "Time se utvrđuje okvir za postupanje ministarstva obrane u osiguranju nadzora (svojih vojnika) i u budućim misijama", kazao je.

Ministarstvo obrane je pak umanjilo važnost presude rekavši za agenciju AFP preko svog glasnogovornika Klaasa Meijera da "ovaj slučaj ne treba ostaviti dojam da će i drugi slučajevi automatski podrazumijevati odštetu (...), svaki slučaj mora se pojedinačno ispitati".

Srebrenička enklava bila je pod zaštitom UN-a kada su je u srpnju 1995. zauzele snage bosanskih Srba pod zapovijedanjem generala Ratka Mladića. Slabo naoružane, plave kacige nizozemske bojne Dutchbat zadužene za zaštitu enklave nisu pružile otpor.

Gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka pobijeno je u srebreničkoj enklavi u toj epizodi rata u Bosni (1992.-1995.), što je najteži pokolj u Europi nakon Drugog svjetskog rata.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter