Nizozemac poletio poput ptice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski inženjer Jarno Smeets (31) uspio je ovih dana u svom naumu da poleti gotovo kao ptica - pomocu krila koja djelomicno pomice snagom svojih mišica. Ovom modernom Ikaru to je pošlo za rukom nakon šest mjeseci osmišljavanja i doradivanja svog projekta - velikih krila modeliranih po uzoru na strukturu pticjih krila, cije pomicanje potpomaže elektronski sistem koji je Smeets takoder sam osmislio.

Ove nedjelje nizozemski je izumitelj uspio poletjeti iz parka u Den Haagu, te na ovaj nacin preletjeti stotinu metara prije no što se uspješno i kontrolirano spustio natrag u park. Let je trajao oko minute, a sve je zabilježeno na video snimci. Smeets tvrdi da je ovo prvi takav zabilježen let, obzirom da je do sad smatrano nemogucim da ljudi osmisle krila koja su pokretana snagom mišica. Istini za volju, niti Smeetsov sistem nije posve baziran na cistoj "fizickoj snazi", ali se definitivno radi o vrlo zanimljivom konceptu.

Naime, po ovom sistemu, letac mahanjem ruku prenosi podatke preko dva Wii kontrolera koji uz pomoc bežicnih akcelerometara mjere akceleraciju ruku, do racunala - HTC smartphonea, koje pomocu tih podataka na odgovarajuci nacin upravlja Turnigy motorima. Motori pomažu Smeetsu da pomice krila velicine 17 puta 2 metra, izradena od materijala koji se koristi za izradu "letecih zmajeva", te karbona.

Od kad sam bio djecak, moji su idoli bili pioniri poput Leonarda da Vincija ili Otta Lilienthala, no i mog djeda, kazao je Smeets navodeci na svom blogu da je inspiraciju za ovaj projekt pronašao nakon otkrica starih skica svog djeda koji je pokušavao projektirati leteci bicikl.


Podijeli: Facebook Twiter