Niži PDV - jeftinije maslinovo ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maslinari su s radošcu docekali najavu smanjenja stope PDV-a s 23 na deset posto za sva ulja, jednako kao što Vlada najavljuje smanjenje stope za masti, djecju hranu i racune za vodu. Umanjenjem stope za 13 poena maslinovo ulje bi pojeftinilo za 10,57 posto, barem ono koje se prodaje u sustavu PDV-a. Koliko se maslinovog ulja proda na crno, nije poznato.

Županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic procjenjuje da se više od polovice proizvedenih kolicina proda mimo sustava PDV-a, ukljucujuci i proizvodnju za vlastite potrebe. Naglašava, medutim, da su svi ozbiljniji proizvodaci sada u sustavu PDV-a.

Niži PDV - veca konkurentnost

Hoce li smanjiti cijenu ulja ako se smanji PDV te što to za njih znaci, pitali smo nekoliko vecih proizvodaca maslinovog ulja u Istri.

- Uvodenjem nove stope PDV-a maslinova ulja bit ce dostupna na tržištu po novoj maloprodajnoj cijeni, sniženoj za iznos smanjenja porezne stope s 23 na 10 posto, odgovorio je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramaric.

Agrolagunino ulje u uljari košta 85 kuna po litri, a kada se smanji PDV, cijena ce biti 76,4 kune. Ekstradjevicansko maslinovo ulje koje proizvode u Agrolaguni medu najjeftinijima je u Istri.

Igor Kocijancic iz Kaštelira, jedan od najvecih istarskih proizvodaca maslinovog ulja, naglašava da niži PDV donosi vecu konkurentnost. Njegovo ce se ulje koje u rinfuzi košta 100 kuna ubuduce prodavati po cijeni umanjenoj za 10,5 posto.

Cijene kao u Italiji

- Dosadašnji PDV od 23 posto bio je katastrofa za maslinare, smatra Sandi Chiavalon, vodeci proizvodac iz Vodnjana. Sve zemlje iz našeg okruženja imaju manji PDV na ulja, pa cak i Srbija. Taj se porez krece kod susjeda od šest do 7,5 posto, a u Italiji je 4,5 posto. Ukoliko se smanji PDV, Chiavalonova ce ulja pojeftiniti za 15 kuna na pola litre. Tako ce se ekstradjevicansko ulje umjesto po 131 kunu za pola litre prodavati po 116 kuna.

Smanjenjem poreza domaca ulja opcenito približit ce se cijenom onome s polica talijanskih ducana gdje se snabdijeva i nemali broj Istrana. Manja stopa udar je i na nelojalnu domacu konkurenciju, odnosno na prodaju mimo racuna s nula poreza. Upravo nelegalna prodaja najviše žulja vece proizvodace.

- Niži PDV prije zaslužuje poljoprivreda nego turizam, tvrdi Milan Antolovic. Ako je porez smanjen za samo jedan proizvod, utjecaj na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju je neznatan. Medutim, Hrvatska uvozi više hrane negoli je sama proizvodi pa bi smanjenje poreza trebalo staviti u kontekst uvoza i vidjeti što se time dobiva za domacu poljoprivredu te za punjenje proracuna, veli Antolovic.

S obzirom na to da se nemale kolicine maslinovog ulja uvoze, smanjenje poreza potice i inozemne proizvodace.


Podijeli: Facebook Twiter