Niže rate za kredite u "švicarcima" tek od veljače

Vodstvo Udruge Franak (D. ŠTIFANIĆ)
Vodstvo Udruge Franak (D. ŠTIFANIĆ)

Vodstvo Udruge Franak zajedno sa svojim ekonomskim i pravnim stručnjacima danas je u pulskoj kavani Forum održalo sastanak i savjetovanje s građanima koji kao korisnici spornih kredita u švicarskim francima moraju plaćati veće rate od onih ranije ugovorenih kreditom.

Član Upravnog odbora i savjetnik za ekonomska pitanja Tomislav Prpić izvijestio je šezdesetak okupljenih Puljana da je jedan od njihova dva cilja dobrim dijelom ostvaren.

- Zakon o potrošačkom kreditiranju je izglasan i početkom sljedeće godine korisnicima kredita u švicarskim francima donijet će određeno financijsko olakšanje. Linearno smanjenje kamate na 3,23 posto službeno će krenuti u primjenu 1. siječnja, no umanjene rate osjetit će se tek krajem siječnja, odnosno početkom veljače, kad pristigne prva rata kredita u 2014. godini.

Ta kamata odnosi se isključivo na stambene kredite, a najveći učinak smanjenja osjetit će korisnici zaduženi na 30 godina, koji mogu očekivati smanjenje rate za 20 i više posto. Ostali će također osjetiti financijsko olakšanje, no u znatno nižoj mjeri, tvrdi Prpić.

Govora je bilo i o kolektivnoj tužbi na valutnu klauzulu i kamatu. "Prvostupanjska presuda išla je u našu korist, odnosno u korist naših članova, a sada čekamo na drugostupanjsku presudu na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Nažalost, ne možemo reći kada će se to dogoditi", ističe Prpić.

Pravnica udruge Renata Marković odgovarala je na brojna pitanja okupljenih građana i pozvala ih da za konkretne savjete pošalju cjelokupnu kreditnu dokumentaciju na e-mail adresu [email protected].

Inače, Udruga Franak postoji dvije i pol godine i broji 11 tisuća članova. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter