Niže kamate na stambene kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za bankare je današnji dan nalikovao na utrku u kojoj su se natjecali koja ce ponuditi niže kamate na stambene kredite. Prvo je Raiffeisen banka u 12.14 sati ponudila kredite uz kamatu od 5,75 posto. Nakon 35 minuta Erste banka je objavila da ce ponuditi kredite uz kamatu od 4,5 posto, a u 15.10 sati javila je OTP banka s dva modela stambenih kredita uz kamatu od 4,35 posto i 4,99 posto.

Raiffeisen je proširila postojecu ponudu uvodenjem Flexi Green kredita koji su namijenjeni su za kupnju i izgradnju energetski ucinkovitih stambenih objekta i za povecanje energetske ucinkovitosti postojecih nekretnina. Krediti se u ovoj ponudi nude s kamatom od 5,75 do 6,75 posto.

Osim manjih kamata u odnosu na postojecu ponudu, banka je objavila i niže ostale pratece troškove, ali je klijentima ponudila izbor tri modela otplate: u jednakim mjesecnim anuitetima, u ratama koje se smanjuju vremenom otplate kredita ili da klijenti sami odluce o visini mjesecnih anuiteta u prvih pet godina.

Erste banka je najavila da ce uskoro ponuditi stambene kredite te da priprema i posebnu akciju sa svojim klijentima-gradevinskim tvrtkama, a da ce više informacija o tom modelu objaviti iducih dana. Ono što je poznato jest to da su Erste i OTP objavile vrijednosti nominalnih kamata za kredite koje ce nuditi u sklopu programa povezanog sa Zakonom o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

U prve cetiri godine otplate kredita kamata ce iznositi 4,5 posto u Ersteu, odnosno 4,35 posto u OTP-u. U tom ce razdoblju država placati polovicu rate kredita. U sljedece dvije godine otplate kamatna stopa može se uvecati za maksimalno deset posto u odnosu na efektivnu kamatnu stopu iz prethodnog razdoblja. Od sedme godine otplate kredita primjenjivat ce se redovna kamatna stopa.

Erste je objavila da ce kredit odobravati bez garantnog pologa, bez police osiguranja života i bez naknade za njegovu obradu. Traženi instrumenti osiguranja bit ce hipoteka u omjeru 1:1 te polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist banke. Uz ranije navedene kredite OTP ce od 1. svibnja ponuditi i stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom od 4,99 posto za prve dvije godine otplate. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter