Niže cijene vezova u lučici Bunarina

Pojeftinili vezovi na Bunarini za lokalno stanovništvo (Arhiva)
Pojeftinili vezovi na Bunarini za lokalno stanovništvo (Arhiva)

S obzirom da smo okruženi svakodnevnim poskupljenjima ugodno nas je iznenadila vijest jednog korisnika veza u lučici Bunarina da mu je godišnji vez na Bunarini s 1.400 pojeftinio na tisuću kuna, dakle za čak 400 kuna ili 30-ak posto. Zašto su korisnici dobili manje cijene najma upitali smo Zorana Peruška, glasnogovornika Lučke uprave Pula koja sada upravlja ovom lučicom.

- Preuzimanjem lučice Bunarina od strane Lučke uprave Pula, početkom kolovoza prošle godine počela su vrijediti drukčija pravila od dotadašnjih, a poglavito što se tiče cijene veza za lokalno stanovništvo.

Naime, s obzirom da je dio lučice proglašen komunalnim dijelom luke, naša je obveza bila u tom dijelu primijeniti odredbe pravilnika kojim se propisuju kriteriji za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načini plaćanja veza, uvjeti korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda, pojašnjava Peruško.

Shodno odredbama tog pravilnika, kako dalje pojašnjava Peruško, maksimalna određena cijena veza u komunalnom dijelu luke iznosi 200 kuna po metru dužnom plovila godišnje, pa je sukladno tome, cijena za korisnike nešto niža nego što je bila prije.

Valja se prisjetiti da je početkom prošle godine Bunarina bila u stečaju, a nadležno ministarstvo raspisalo je natječaj za davanje koncesije na tu luku smatrajući da će koncesionar izvući Bunarinu iz problema. Na natječaj su se javila čak četiri zainteresirana ponuđača, no, umjesto jednom od njih, Vlada je Bunarinu dodijelila Lučkoj upravi. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter