Niže cijene 12 jela u studentskim menzama

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana na snagu stupio novi Pravilnik o studentskoj prehrani, koji je izazvao velika negodovanja studenata zbog povećane cijene prehrane, ali ne i njene kvalitete, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta pristalo je vratiti razinu subvencije s 50 na 71,24 posto za jela koja su studenti naveli da ih najviše konzumiraju.

Hrvatski studentski zbor je postavio online anketu te su zamolili studente da ispunjavanjem daju svoj doprinos u borbi za izmjene u pravilniku.

Predstavnici studenata su rezultate zatim predstavili Ministarstvu, gdje je prošlog tjedna postignut dogovor da će biti vraćena prethodna cijena za sedam najpopularnijih jela, odnosno bečki odrezak, panirani pileći file, cordon bleu, lignje na žaru ili pržene, zagrebački odrezak, ćevape i pureći bečki odrezak.

Također, povećanje subvencije odnosit će se i na pet najkonzumiranijih artikala koji se studentima nude za doručak, a prema provedenoj anketi to su kroasan, burek sa sirom, cornflakes, omlet, i štrukle.

Na sastanku s Ministarstvom dogovoren je dvotjedni obračun razine prava na subvenciju da bi studenti mogli lakše planirati potrošnju. Studenti su tražili i povećanje mjesečnog iznosa subvencije, više voća i zdrave hrane i uvođenje vode u menze kao i subvencioniranje sa 71,24 posto mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak.

Osim na nacionalnom nivou, brojne su studentske udruge ispitale situaciju s prehranom na svojem terenu. I Studentski zbor u Puli također je sastavio anketu, koja je bila dostupna na Facebooku. Upitnik je ispunilo nešto više od 120 studenata koji su dali svoja mišljenja u vezi s prehranom i uslugama. Poznato je da Pula nema pravu studentsku menzu te se studenti hrane u dva restorana - onome u Domu hrvatskih branitelja i u Markatu na tržnici. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter