Niz potresa kod Zenice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nizu potresa od kojih je najsnažniji iznosio 4,6 stupnjeva Richtera u noći na subotu na području Zenice zabilježene su materijalne štete, a podrhtavanje tla se osjetilo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, izvijestili su iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Potres je prvi put zabilježen u 01,12 sati, a podrhtavanje tla potrajalo je 10 sekundi te je prouzročilo uznemirenost kod građana. U Zenici su mnogi građani izašli na ulicu i nisu se željeli vratiti u zgrade. 

Na zgradama u Zenici primijećene su napukline na zidovima te je prijavljeno da su srušeni dijelovi nekih pročelja. Općinske vlasti u Zenici su priopćile da je u potresu nastala materijala šteta čiji će se iznos tek utvrditi. 

Po podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar prvog potresa je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini od dva kilometra. Ubrzo poslije prvog, gotovo isto područje pogodio je drugi potres jačine 4,2 stupnja koji se nešto manje osjetio jer je bio na dubini od 12 kilometara. U 2,35 tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stupnjeva Richtera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter