Niz kandidata za stecaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovacki sud u Pazinu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrdivanja uvjeta za otvaranje stecajnog postupka nad društvom Mehanika d.o.o. Pula. Pokretanje stecajnog postupka zatražilo je društvo Mehanika, a za privremenog stecajnog upravitelja imenovan je Zdravko Seki iz Rijeke.

Mehanika je još 14. svibnja sudu uputila prijedlog za otvaranje stecajnog postupka s obrazloženjem da je tvrtka prezadužena i nesposobna za placanje a racuni blokirani preko 60 dana. Odluka o pokretanju stecaja donijet ce se na rocištu 2. prosinca na kojem bi trebali sudjelovati predstavnici Mehanike, privremeni stecajni upravitelj i predstavnici Hypo Alpe Adria banke s kojom je Mehanika imala sklopljen ugovor o kreditu.

Sasvim izvjesno proglašenje stecaja ocito je kulminacija poslovanja Mehanike cijeg je clana Uprave Predraga Škuljevica pulska policija kazneno prijavila zbog sumnje da je zlorabio ovlasti u gospodarskom poslovanju. Tereti ga se da je devetero kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi Mehanika II u ulici Andrije Kacica Miošica u Puli oštetio za više od 13 milijuna kuna tako što je cjelokupne kupoprodajne iznose koristio u druge svrhe umjesto da je novac kupaca usmjeravao u korist kreditne partije kod Hypo banke.

Prije nekoliko dana, Trgovacki sud u Pazinu proglasio je i stecajni postupak u Bojoplastu, a što je prethodno zatražila tvrtka Ti KEM iz Zagreba. Sud je pozvao sve vjerovnike Bojoplasta da prijave svoje tražbine na adresu stecajnog upravitelja Zdravka Sekija, a o prijavljenim tražbinama ce se odlucivati na rocištu koje ce se održati 14. sijecnja 2011. Stecajni upravitelj je utvrdio da Bojoplast u razdoblju dužem od 60 dana ima evidentirane nepodmirene obveze kod banke koja za njega obavlja poslove platnog prometa, a koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za naplatu, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih racuna.

Postupak za utvrdivanje stecaja pokrenut je i za tvrtku Tehno-Mar iz Labina. Prijedlog za proglašenje stecaja uputila je sama tvrtka Tehno Mar navodeci da su kao kooperantska tvrtka izvodili montažu cjevarske opreme na gradilištu tvrtke Dina Petrokemija d.d. iz Omišlja, a za narucitelja Enikon d.d. Zagreb. S obzirom da Tehno Mar od istog narucitelja nije mogao naplatiti potraživanja u iznosu od 577.946 kuna te je za približno isti iznos blokiran od Porezne uprave, podnesen je prijedlog za otvaranje stecaja.

Proglašenje stecaja traži se i za tvrtku Drvo Plast Nova iz Buzeta zbog neisplacenih placa u bruto iznosu od 162.223 kuna te troškova prijevoza u iznosu od 21.024 kuna. Predlagatelji stecaja navode da tvrtka ne ispunjava svoju obvezu, buduci da su joj racuni blokirani od 7. rujna prošle godine i to u iznosu od 1,3 milijuna kuna, zbog cega kao vjerovnici nisu u mogucnosti naplatiti svoja potraživanja. Trgovacki sud ce o proglašenju stecajnog postupka za tvrtku Drvo Plast Nova odlucivati 3. prosinca.

Na prijedlog Vinka Maretica iz Žminja trgovacki sud u Pazinu donio je rješenje o pokretanju postupka o stecaju nad tvrtkom C.A.V. Elektro iz Žminja, a 10. prosinca sud treba donijeti odluku hoce li stecaj i biti proglašen. Predlagatelj stecaja naveo je da potražuje iznos od 6.533 kuna temeljem Ugovora o radu na neodredeno vrijeme. Istice kako mu tvrtka nije isplatila otpremninu na koju ima pravo temeljem Zakona o radu te da mu nisu uplacivani obvezni doprinosi za mirovinsko osiguranje za posljednja tri mjeseca u ovoj godini.


Podijeli: Facebook Twiter