Nivo Butonige 4 cm viši, redukcija vode ostaje

Nivo Butonige četiri centimetra viši, redukcija vode ostaje (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Nivo Butonige četiri centimetra viši, redukcija vode ostaje (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Vodoopskrba u Istri i dalje je stabilna, ali uz poštivanje mjera prvog stupnja redukcije.

- Nema uvjeta za ukidanje redukcije, decidiran je resorni županijski pročelnik Milan Antolović. U ovom trenutku među zainteresiranima za njeno ukidanje, zasigurno su autopraonice, no Antolović im poručuje da se i dalje moraju snalaziti i vodu za svoj rad tražiti iz alternativnih izvora.

Prva kiša, prije desetak dana, podignula je nivo u akumulacijskom jezeru Butoniga za svega četiri centimetara. Nakon ovotjednih padavina, nivo u jezeru porastao je tek za pet centimetara i trenutno iznosi 32,54 metara nad morem te se i dalje kreće oko svog povijesnog minimalca. Dotoka iz sliva nije bilo, u akumulaciju je dospjelo samo ono što je direktno palo na nju, a to je oko 50 litara vode po četvornom metru.

- Na žalost, slivno područje Butonige nije dobilo toliko padavina kao primjerice Čepić Polje, kaže Antolović. Na području brane Letaj palo je oko 120 litara vode po četvornom metru, a na podzemlje je donekle utjecalo i stanje u "riječkom bazenu" gdje je palo 220 litara kiše po četvornom metru. U Bulažu i Gradolama također nema većih promjena. Reagirao je jedino izvor Sveti Ivan.

- S obzirom da ni Butoniga, ni Bulaž, ni Gradole, ni Rakonek, nisu posebno reagirali na zadnje padavine, nema uvjeta da se razmišlja o ukidanju redukcije. Još uvijek se voda prepumpava iz izvora u izvor kako bi se zadovoljila potrošnja koja na istarskom području, uključujući sva tri vodovoda; Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin, iznosi oko 1.100 litara vode u sekundi. Najviše se, oko 800 litara vode u sekundi distribuira iz Istarskog vodovoda. To je, kaže Antolović, još uvijek značajna potrošnja jer je turistička posezona očito dosta jaka.

- Zbog sigurnosti i pitanja kakve će biti padavine u rujnu moramo zadržati redukciju. Maksimalno se čuva voda iz Butonige jer nameće se pitanje što će biti ako se desi sušno bablje ljeto, a Butoniga je na koti od svega 32,54 metara nad morem, zaključio je Antolović.

Direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina potvrdila je da je jedino izvor Sv. Ivan vrlo dobro reagirao na ovotjednu kišu. U 24 sata sa 200 došao je na 1.200 litara vode u sekundi, ali to je trenutno stanje. Kroz neko će vrijeme njegova izdašnost pasti s obzirom da Sveti Ivan ima velike oscilacije.

- Iako padavine nisu posebno utjecale na izdašnost Gradola, iz ovog se sustava dobiva 300 litara vode u sekundi što zadovoljava potrebe zapadne obale Istre. Zapadna obala u petak je prebačena na vodoopskrbu iz Gradola kako bi se maksimalno štedjela voda iz Butonige, izjavila je Šuperina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter