Nives Celzijus dobila Kiklopa!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata hrvatska starleta, spisateljica i pjevacica Nives Celzijus ostvarila je pravo na nagradu Kiklop u kategoriji Hit godine za knjigu „Gola istina“ koju je 2008. objavila izdavacka kuca Premier Media. Tako se najbolje može sažeti nepravomocna presuda pulskog suda koju je sutkinja Sonja Bulic donijela nakon šestomjesecnog sudskog postupka koji je u Hrvatskoj podigao veliku medijsku prašinu.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine Nives Celzijus podigla je tužbu protiv udruge Sa(n)jam knjige u Istri i agencije Puls zbog narušavanja ugleda i casti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za Hit godine 2008.

Poznata starleta nije se pojavila na pulskom sudu, a izricanju presude nazocio je njezin odvjetnik Srdan Simic. No, zato su izricanju presude nazocile predstavnice tužene strane, Magdalena Vodopija Obradovic, predsjednica udruge Sa(n)jam knjige u Istri te Egle Vošten, organizatorica pulskog Sajma knjiga.

Tužba Nives Celzijus ukljucivala je i kaznenu prijavu protiv Upravnog odbora Sajma knjiga i Magdalene Vodopije Obradovic i to zbog nedodjeljivanja nagrade iz moralnih razloga.



Podsjetimo, glavni urednik „Gole istine“ Vedran Strukar u svojem je iskazu kazao kako mu je Magdalena Vodopija Obradovic u jednom razgovoru kazala slijedece: „Nives Celzijus je nemoralna; pa pogledajte vi na što ona lici“ te kako zbog toga nije dostojna osoba za takvu nagradu.

Sutkinja Bulic je odbacila Strukarove iskaze na temelju kojih je Celzijus potraživala 550 tisuca kuna odštete. Pulski sud utvrdio je kako su navedeni navodi tužitelja neutemeljeni stoga cast i ugled Nives Celzijus nisu povrijedeni iz razloga spolne ili bilo kakve druge diskriminacije vec iskljucivo iz razloga što joj književna nagrada Kiklop nije dodijeljena, a to predstavlja povredu prava osobnosti. Celzijus je tako ostala bez 550 tisuca kuna odštete, za koje je ionako kazala kako bi ih darovala u humanitarne svrhe.

Zbog toga što joj nagrada nije dodijeljena prije dvije godine, pulski sud naložio je tuženoj strani da Nives Celzijus isplati naknadu štete u vrijednosti od 10 tisuca kuna. No, jednako tako, sud je naložio i tužiteljima da isti iznos isplate tuženoj strani zbog neutemeljenih navoda kojima je povrijedena cast i ugled Magdalene Vodopije Obradovic i udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

Sutkinja Bulic je kazala kako u slucaju drugotužitelja, izdavacke kuce Premier Medie nije došlo do povrede prava osobnosti, no tužena strana dužna joj je isplatiti iznos od tisucu kuna i to zbog troškova najma dvorane u zagrebackom hotelu Sheraton u kojem se prije dvije godine održala press konferencija na kojoj su se tužitelji pozvali na povredu njihove casti i ugleda.

Na posljednjem rocištu koje se održalo prije petnaestak dana bilo je dosta govora i o kriterijima kojima se odlucuje o dodjeli nagrade Kiklop. Prema rijecima sutkinje Bulic, pulski sud u ovom se slucaju vodio kriterijima koji se temelje na anketama o citanosti na uzorcima gradana koji su stariji od 15 godina, a uspješnost prodaje odredene knjige utvduje se temeljem samih podataka o prodaji u knjižarama i kioscima.

Citanje presude sutkinja Bulic završila je rijecima kako udruga Sa(n)jam knjige u Istri nije smjela odustati od dodjele nagrade Kiklop 2008. godine jer se u ovom slucaju radi o obveznom pravnom odnosu javnog obecanja nagrade.

A nakon izlaska iz sudnice obje su strane najavile nastavak sudske borbe. (M. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter