Nitko se na Plomin nije na vrijeme žalio

(A. T.)
(A. T.)

Nova, nestranačka ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš od prvog je dana pod medijskim povećalom. Iako njezino imenovanje nije predstavljalo veliko iznenađenje, jer u tome ministarstvu radi, s jednim prekidom, već dvadesetak godina, javnost je odmah počela postavljati pitanja. To i nije iznenađenje, zato što je ministrica stručnjakinja u tom području, a ne, kao brojni njezini prethodnici, politikom promaknut stranački dužnosnik.

Na samom početku mandata dobila je i tužbu istarskog župana Ivana Jakovčića, o kojoj kaže: "Tu je očito nastao nekakav nesporazum. Naime, mi smo izdali lokacijsku dozvolu. Nama stranka u postupku nije Županija, nego Općina Kršan. Ono što mogu reći da je lokacijska dozvola pravomoćna i protiv nje tužbe u zakonskom roku od 30 dana nije bilo".

- Koji su najveći problemi koje ste preuzeli kad ste stupili na dužnost ministrice graditeljstva i prostornog uređenja?

- Bilo je to stvarno neočekivano. No, to ne znači da sam ostala zatečena svime što sam naslijedila jer, kao što znate, bila sam zamjenica gospodina Ivana Vrdoljaka i radili smo kao tim. Tako da sam znala sve što se događa, u kojem smjeru idemo, i mogu samo reći da tim smjerom idemo i dalje. 

- U kojoj mjeri danas, na početku mandata, ocjenjujete Hrvatsku kao urbanistički sređenu - ili možda kaotičnu - državu?

- I prije mandata, a i sada, mislim jednako: moramo što prije ovladati prostorom koji imamo! Prošlost je pokazala da se vrlo često gradilo kad i kako se kome htjelo, bez vizije i odgovarajućih planova, bez dozvola. U tom smislu moramo što hitnije napraviti reda. Zakon o legalizaciji prvi je korak prema tome, no da bismo imali kvalitetan nadzor, moramo promijeniti i Zakon o prostornom uređenju i gradnji. To je nešto na čemu intenzivno radimo zadnjih mjeseci, pripremamo tri nova zakona – o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji. Legalizacija objekata je jedna priča, priča koju smo morali potaknuti da bismo uopće dobili evidenciju o broju takvih zgrada, no sad moramo razmišljati i otići korak dalje - moramo uvesti instrumente kojima ćemo onemogućiti daljnju nelegalnu gradnju, ali i omogućiti brže investicije, uvesti reda u prostorno planiranje. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter