Nitko nije nadležan za smeće u luci Kuje


"Već dva mjeseca ovo smeće stoji ovdje, turisti koji su došli u Ližnjan za Božić i prošetali uz more to su i slikali, što više reći? Tu se ljudi ljeti kupaju. kakva je to osobna iskaznica mjesta?", kaže nam Ližnjanac Dubravko Savić i pokazuje smeće koje ostavljaju ribari prilikom iskrcaja i pretovara ribe na ribarskom molu u luci Kuje. Zvao je, kaže, Općinu Ližnjan, Lučku upravu i kapetaniju, no nije dobio odgovor tko je nadležan za to područje, samim time i čišćenje smeća.

Patrik Sever iz općinskog komunalca Green Garden potvrđuje nam Savićeve riječi.

- Ribari nakon uplova u lučicu zbog ekološke neosviještenosti i lijenosti svoje smeće bacaju na mol, od kanti motornog ulja do puknutih bačvi, vrećica.... To područje nije u nadležnosti Općine, već Lučke uprave. Svejedno smo čistili vreće koje je bura nosila uz šetnicu, čistili smo i smeće ribara, ali ta situacija se konstantno ponavlja. Imaju kontejner na 300 metara od obale i svaki ribar ode do mjesta na kavu ili nešto pojesti tako da ne može biti problem ponijeti sa sobom otpad te ga odložiti u kontejner. Svake godine organiziramo ekološke akcije uz more i čistimo s mještanima, a ovo je čista nekultura. Bio sam s donačelnikom i komunalnim redarom na molu i dogovoreno je da ćemo zvati Metis da to počisti, kaže Sever.

Dodaje da je spomenuta luka po količini ribe treća na Jadranu za iskrcaj i pretovar ribe, a od toga Općina nema ništa.

S problemom smeća upoznat je i glasnogovornik Lučke uprave Zoran Peruško. No, taj je dio, kaže, izuzet od ingerencije Lučke uprave prije četiri godine. Tvrdi da je tada tim dijelom upravljalo neko sportsko-ribolovno društvo, i to pod nerazjašnjenim okolnostima. (T. GRBIĆ, snimio M. ANGELINI)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter