Nitko ne revidira Osimske ugovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Što trebaju sada uciniti država i Kaptol?

- Država je za slucaj Dajla znala od 2002. godine i ništa nije cinila. Medunarodni ugovori nisu hrvatski Ustav da bi se retroaktivno i jednostrano mogli mijenjati, kao što je to ucinjeno s odredbama o "reviziji pretvorbe - privatizacije", ratnim profiterstvom itd. Stoga državi i Kaptolu ne preostaje ništa drugo doli da moljakaju Vatikan da im ostavi ono što im nije ni trebalo pripasti.

- Tko ce na kraju ispaštati zbog ovog slucaja?


- Ne bi me iznenadilo da država od biskupije otkupi ono što joj je "darovala" kroz formu denacionalizacije, tocnije, ono što ce joj kardinalska komisija ostaviti - zgrade, i tako spasi biskupiju od bankrota. Ali, otkud joj novac? Hoce li fratri iz Padove odustati od novca? Sumnjam. Hoce li se Papa smilovati poreckoj i pulskoj biskupiji? Možda. Ali, Papa ne potpisuje danas da bi vec sutra pogazio svoj potpis.

- Jesu li osnovane izjave nekih politicara da se želi revidirati Osimski ugovor?

- Nitko ne revidira Osimske ugovore, nitko iz Vatikana nije napao Hrvatsku i Istru, nije Bozanic nikoga izdao, a najmanje je Papa zaboravio na velebni docek u Hrvatskoj, kao ni "povijesni" govor o savjesti, ali ovo govorim upravo zbog savjesti. Problem je stvoren postupanjem hrvatske države i hrvatskih sudova, ali treba ga riješiti unutar Crkve, uz pomoc države, Vlade i predsjednika, s ciljem da ne bankrotira cijela biskupija te da se nikada više ne ponovi ovakva sramota za državu Hrvatsku i Crkvu u Hrvata. Slucaj "Dajla" bit ce test za hrvatsku politiku i hrvatsko pravosude, da ne bi naše zakonodavstvo tik pred ulazak u Europsku uniju dobilo atribut "revolucionarnog". (T. ŠTAMBUK)

CIJELI RAZGOVOR CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter