Nitko mi nije ponudio mjesto potpredsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSU u Milanovicevoj Vladi nece imati ministra, a nece imati niti potpredsjednika Sabora. I vi i IDS imate po tri zastupnika, ali IDS ce imati jednog ministra. Je li HSU u pobjednickoj Kukuriku koaliciji najlošije prošao?

- Ne, nismo mi prošli najlošije, nego najbolje. Povecali smo našu zastupljenost u Saboru za 300 posto. U prošlom sazivu smo imali jednog zastupnika, a sada ih imamo tri.

Što se tice podjele funkcija, imat cemo jednog, a moguce i dva zamjenika ministara i nešto pomocnika ministara koji su isto dužnosnici drugog i treceg ešalona. To nas zadovoljava.

Prica se da Vam Milanovic zamjera što ne želite ministarsko mjesto. Zašto ne želite biti ministar? Je li to ipak prevelika odgovornost?

- Nema to veze s odgovornošcu. Sve što znam dat cu na raspolaganje ministru rada i umirovljenika, a za tu se funkciju spominje Mirando Mrsic, pa i preko njegovog zamjenika koji bi trebao biti naša osoba.

Tko bi to bio?

- Ne bih s time još izlazio u javnost. Prerano je jer razgovori još traju, a i to su imenovanja koja obavlja Vlada. I oni se medusobno moraju dogovoriti i vidjeti da li si odgovaraju kao osobe i kao strucnjaci. Mislim da cemo jako dobro suradivati i rješavati probleme. Prihvacamo suodgovornost u tom resoru.

Zašto niste prihvatili mjesto ministra?

- Nasuprot nagadanjima i spekulacijama, iza toga stoji moj osjecaj odgovornosti. Ne moram u javnosti govoriti o svojim zdravstvenim dijagnozama, ali ne bih izdržao više od godinu dana raditi na moj nacin ministarski posao tako da gorim za neki posao. To ne bi bilo dobro.

Je li to što ste ostali kratkih rukava i u Saboru svojevrsna kazna?

- Postojala je mogucnost trampe, ali ona se nije dogodila. Meni nitko nije ponudio mjesto potpredsjednika Sabora. To nam mjesto po matematickom izracunu ni ne pripada. Dogovor je bio vezan uz to da, ako treba, HNS preuzme naše ministarsko mjesto, ali to se nije dogodilo. Ja ne dramatiziram. Nisam u prvom planu ja, nego stranka.

Je li tocno da je Cacic od Vas tražio da se povucete u korist Joze Radoša i da ste pristali? Ali Radoš navodno nece biti potpredsjednik Sabora.

- On to od mene nikada nije tražio. Bilo bi mi drago da potpredsjednik Sabora bude Radoš. Pretpostavljao sam da ce to biti on. Nije mi jasno zašto u HNS-u guraju osobu bez parlamentarnog iskustva na mjesto potpredsjednika Sabora, ali to je njihov problem.

U medijima se govorilo o nekom dramaticnom sastanku kojeg nije bilo. Prošli cetvrtak smo se našli na vrlo ugodnom radnom sastanku predsjednici sve cetiri stranke Kukuriku koalicije.

Kakvi su odnosi HSU-a i HNS-a? Pokazuje li HNS pravo lice sada u silnoj jagmi za foteljama?

- Svatko u politici ima svoj stil. Ne bih ulazio u stil bilo kojeg kolege predsjednika stranke. Za HSU je percepcija u javnosti da se radi o skromnoj i radišnoj stranci. Drugi imaju drugaciju slobodu na politickoj pozornici. Ne bih komentirao niciji potez.

Hoce li HSU dobiti barem neko predsjednicko mjesto u saborskim odborima? Je li u Kukuriku koaliciji dogovorena ta raspodjela?

- Pripada nam jedno predsjednicko i jedno potpredsjednicko mjesto, a imat cemo i klub zastupnika. Sasvim dovoljno za tri zastupnika. I kroz rad u Saboru dat cemo prilog suodgovornosti za dogadanja u Ministarstvu rada i umirovljenika. Rekao sam SDP-u da sam zainteresiran za predsjednicko mjesto u odboru za rad i umirovljenike ili kako se vec bude zvao.

Jedan od zadataka iz koalicijskog sporazuma Kukuriku koalicije je i unapredivanje mirovinskog sustava i uklanjanje nedostataka i nepravdi te uvodenje dugorocno primjenjivih kriterija za stjecanje mirovine. Kako to HSU zamišlja ostvariti?

- To nije nešto što se može napraviti u šest mjeseci, vec za to treba jedan mandat, pa i više od toga, da se uvede reda. Važna su nacela pa treba više vrednovati mirovine zaradene kroz kvote doprinosa od onih koje imaju razne statusne skupine.

Treba se boriti protiv nezaradenih mirovina u sustavu. Bilo je govora o slucajevima kupljenih mirovina u Splitu, Osijeku i Varaždinu. Zadatak je da se napravi revizija mirovina. Imamo na cemu raditi i kroz porezni sustav, uplatu doprinosa i najnižu placu.


POZITIVNA VIBRA

Što pamtite iz susreta s predsjednikom Josipovicem kada je Milanovic postao mandatar Vlade?

- Vibracije su bile vrlo pozitivne. Atmosfera je bila jako dobra. Buduci premijer je imao jaki državnicki nastup pri preuzimanju mandata. To je vrlo važno. A poslao je i neke vrlo važne poruke.


Podijeli: Facebook Twiter