Nitko kao Karamarko nije prepoznao Istru i njezine mogućnosti

Ivan Bubić (M. MIJOŠEK)
Ivan Bubić (M. MIJOŠEK)

Započeo je proces unutarstranačkih izbora u Hrvatskog demokratskoj zajednici. Šef istarskog HDZ-a Ivan Bubić kaže da pripreme za izbore u lokalnim organizacijama stranke idu po planu, kao i za izbor predsjednika stranke, za što se kandidirao samo dosadašnji predsjednik Tomislav Karamarko. Bubić najavljuje i novu politiku HDZ-a prema Istri.

- Kako protječu pripreme za unutarstranačke izbore u HDZ-u u istarskim organizacijama stranke?

- Dobro, radi se na pripremama izbornih skupština temeljnih organizacija, te općinskih, gradskih organizacija i potom županijske organizacije. Paralelno se pripremaju izbori za predsjednika stranke koji će se održati 17. travnja te svih ostalih tijela vrha stranke koji će se obaviti na 17. općem saboru HDZ-a 28. svibnja Zagrebu.

- Koliko kandidata ili kandidatkinja za stranačka tijela i predsjedništvo stranke dolazi iz Istre?

- Iz Istre će biti izabrano sveukupno pedesetak izaslanika na izbornim skupštinama općinskih, gradskih i županijske organizacije za sudjelovanje na 17. općem saboru HDZ-a. Za nacionalna stranačka tijela potencijalno se mogu kandidirati svi pa tako i izaslanici iz Istre. Pri tome mislim na funkcije zamjenika predsjednika, potpredsjednike, članove predsjedništva te za izbor u Središnji odbor. Iz naše županije, te Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije biraju se dva člana predsjedništva HDZ-a koji budu dobili najviše glasova na Izbornom saboru HDZ-a.

- Da li ste i osobno kandidirali za mjesto u nacionalnim organima stranke?

- Još uvijek razmišljam...

- Možemo li očekivati značajniju promjenu stranačke politike nakon izbora novog vodstva i predsjednika HDZ-a?

- Želimo osvježiti stranku novim kvalitetnim ljudima, ali isto tako zadržati postojeće dokazane stranačke ljude. Inače, ta promjena već se događa kroz pripremu nekoliko značajnijih projekata koje će se u kraćem, srednjem i dužem roku oživotvoriti investicijama i staviti u funkciju u Istri. Govorim Vam namjerno o razvojnoj politici jer je ona temelj svih rješenja. Slobodno mogu reći da nitko dosad kao Tomislav Karamarko nije prepoznao Istru i njezine potrebe, mogućnosti i prioritete razvoja. Držim da je za Istru pa i čitavu Hrvatsku u ovom momentu najbolji njegov reizbor na mjesto predsjednika HDZ-a, koji nam jamči investicijski i sveukupni zamah. Uostalom, recite mi tko bi u Europi mijenjao vođu nakon pet uzastopnih pobjeda.

- Za godinu dana su lokalni i županijski izbori. Kako ćete HDZ približiti građanima Istarske županije?

-U posljednjih nekoliko godina svojom praktičnošću i djelotvornošću pokušavamo HDZ približiti građanima Istre nastojeći pomoći gdje god je to moguće. Definitivno slijedi rješavanje gorućih investicionih problema koje će aktualna koalicijska vlada nastojati riješiti na čelu sa HDZ-om. Dodatno jamstvo za to je naš ministar turizma Anton Kliman i njegov vrlo aktivan i ofenzivan odnos prema resornim i sveukupnim izazovima. Najprije kreće izgradnja druge trake Istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učka, zatim od tunela do Matulja, te paralelno i drugog okna cestovnog tunela.

- Velika su to obećanja?

- Također bi napomenuo značajne investicije u turizam Istre o čemu ste već pisali i predstavili javnosti za sve godine aktualnog mandata. Istovremeno slijedi izrada projektne dokumentacije za izgradnju željezničkog tunela i direktno povezivanje istarskih sa riječkim i sveukupnim hrvatskim željeznicama. Tu je i dovršetak izgradnje i opremanje pulske bolnice i još neki drugi mogući investicijski projekti. Sve to skupa povećati će zaposlenost u Istarskoj županiji, pokrenuti svekoliko gospodarstvo i značajno pridonijeti rastu cjelokupnog hrvatskog društvenog bruto proizvoda. Stoga s razlogom očekujemo da će definitivno biti prepoznat novi HDZ-ov odnos prema Istarskoj županiji te da će to građani Istre prepoznati i nagraditi svojim povjerenjem na lokalnim izborima stručne, zaslužne i vjerodostojne kadrove HDZ-a u Istri. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter