Nitko iz RH u odboru za poljoprivredu ili ribarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsku više zanima što se događa u Egiptu, nego kako žive njeni građani i s kojim se problemima svakodnevno susreću - takav bi zaključak proizašao iz interesa hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu za odborom za vanjsku politiku. Od njih 12, čak trojica sjede u navedenom odboru: Tonino Picula (SDP), Davor Ivo Stier (HDZ) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti).

Dvije zastupnice, Biljana Borzan (SDP) i Dubravka Šuica (HDZ), su u odboru za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Oleg Valjalo (SDP) i Andrej Plenković (HDZ) u odboru za proračune, dok su Zdravko Bušić (HDZ) i Sandra Petrović Jakovina u odboru za ustavna pitanja. Istarski eurozastupnik Marino Baldini (SDP) odabrao je odbor za ekonomsku i monetarnu politiku, a društvo mu u tom odboru pravi Ivana Maletić (HDZ). Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) je u odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Nejasno je zašto hrvatski zastupnici nisu odabrali odbore poput poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva ili građanske slobode, pravosuđe i unutarnji poslovi. Jer ono što se na tim odborima raspravlja sigurno je puno zanimljivije i od veće važnosti za hrvatske građane nego rasprava o trenutnoj situaciji u Egiptu.

Naši dobro upućeni izvori pojašnjavaju da hrvatski zastupnici nisu mogli sami birati u kojim će odborima sjediti. Problem je što su svi odbori već bili popunjeni kad je Hrvatska pristupila Uniji.

Baldini tvrdi da su na početku smo izrazili svoje želje i zatim, prema tim afinitetima, dobili određene odbore. Ne vidi problem u tome što nemamo predstavnika u odboru za poljoprivredu jer smatra da svaki zastupnik može djelovati u njemu kad smatra da je  potrebno i kada je na dnevnom redu neka tema koja je važna za hrvatske građane, recimo, tema o teranu. (B. ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter