Niti jedno stablo ne smije se posjeci bez dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare u petak gradonacelnik Boris Miletic ukratko je predstavio 12 akata koje je donio od pocetka srpnja - od odluke o sklapanju ugovora o prodaji nekretnina na podrucju Grada za koje je nedavno održan natjecaj do zakljucka o odredivanju maksimalne dopuštene razine buke tijekom održavanja nadolazece glazbene manifestacije na terasi Aruba cluba. Medu njima je i odluka o zašticenim i zelenim površinama grada Pule koje nisu obuhvacene godišnjim planom i programom održavanja komunalne infrastrukture.

Kako je objasnio Miletic, odredeni stupanj zaštite je vec postojao, a ovom se odlukom dodatno zašticuju zelene površine koje su u vlasništvu, posjedu ili na korištenju pravne ili fizicke osobe, te površine oko samostojecih objekata ili grupe objekata koje nisu obuhvacene godišnjim planom i programom održavanja komunalne infrastrukture, a privremeno ih koriste suvlasnici navedenih gradevina.

Tako su sada zašticena sva stabla na podrucju grada uz nekoliko izuzetaka, primjerice, ukoliko se radi o samoniklim vockama ili stablima izraslim na evidentiranim arheološkim lokalitetima, te je njihovo uklanjanje, obrezivanje ili oštecivanje zabranjeno bez prethodne suglasnosti upravnog tijela u cijoj su nadležnosti Poslovi zaštite okoliša. Odlukom se obvezuju vlasnici ili korisnici zemljišnih cestica da ureduju, održavaju i štite zelene površine, a ukoliko budu prekršili bilo koju odredbu ove odluke, može ih zadesiti novcana kazna u iznosu od 500 do 10 tisuca kuna.

Donesena je i odluka da Grad Pula isplati trgovackom društvu OMV Hrvatska gotovo 64 tisuce kuna za izvlaštenu nekretninu površine 48 cetvornih metara koju je OMV ustupio Gradu radi rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Prekomorskih brigada. Na tom ce se dijelu, naime, izgraditi drugi kolnik s dvije prometne trake i potrebnom infrastrukturom.


Podijeli: Facebook Twiter