Nisu vale odlagališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program ukupnog razvoja opcine Svetvincenat iz 2008. predvidio je, izmedu ostalog, i saniranje postojecih i sprjecavanje nastanka novih ilegalnih deponija. Ovo potonje namjeravalo se postici postavljanjem kontejnera za krupni otpad u vecini naselja.

Za sada takozvana reciklažna dvorišta s kontejnerom unutar ogradenog odlagališta postoje u Juršicima, Cabrunicima, Režancima i Smoljancima, a jedina službena odlagališta gradevinskog materijala koja ce uskoro uci i u Prostorni plan opcine su odlagalište Valdarine izmedu Juršici i Pacici te odlagalište u industrijskoj zoni Bibici.



"Stanovnici Svetvincenta navikli su vec godinama odlagati takav otpad na lokaciji Mocilija iza bocališta koja se, kao i spomenuta dva odlagališta, redovno održava i sanira. Vecinom su to suhe i napuštene vale koje se na ovaj nacin pokušava sanirati ili poravnati za neku drugu upotrebu. Imali smo u planu ponovno uspostaviti i takozvane zelene otoke, no s obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju, taj smo projekt odgodili do daljnjeg", izjavio je procelnik Alen Doblanovic.

Nažalost, na kulturu i navike ljudi teško se može utjecati, pa se obilaskom sela na podrucju opcine cesto može naici na hrpe raznog gradevinskog materijala odloženog sasvim nonšalantno uz ceste, najcešce tek kilometar, dva od sela. Što se pak zapuštenih vala tice, neke su toliko velike da je besmisleno u njih odlagati otpad da bi se zatrpale jer bi za to trebale tone i tone materijala. Smece koje se deponira na takvim mjestima ne predstavlja ništa drugo doli ruglo za doticno selo.

Da bi netko uopce bio kažnjen za ilegalno odlaganje otpada, treba biti uhvacen na djelu, što je gotovo nemoguce, ali barem bi mještani i predstavnici mjesnih odbora mogli dojaviti u opcinu da se u njihovom mjestu otpad odlaže na divlje da bi se organizirala akcija njegovog uklanjanja.


Podijeli: Facebook Twiter