Nisu protiv antene, vec protiv lokacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radi se o antenskom stupu visine oko 37 metara za koji postoje svi legalni dokumenti vezani za gradnju, iako se pri njihovu izdavanju nije poštivala odredba o udaljenosti od 400 metara od gradevnog obuhvata, odnosno naselja.

Radi se o problemu starom dvije godine za koji Grad Umag trenutno nema nikakvih zakonskih mogucnosti da ga riješi, jer postoji dozvola za gradnju", odgovorio je umaški gradonacelnik Vili Bassanese na upit što je Grad ucinio da bi pomogao stanovnicima naselja Soši, Valica, Lokvini, Sarbarica i Barboj koji prosvjeduju vec osam dana.

Njihovi automobili i dalje su, poput barikada, postavljeni u Sošima na parceli na kojoj se gradi antena, da izvodaci radova ne bi nastavili s radovima.

"Za sve eventualne propuste oko izdavanja akata za gradnju tražili smo dopisom od nadležnog ministarstva da se ocituje i da provjeri je li sve u redu. Poslali smo ga prije sedam dana, ali još nismo dobili odgovor. Zamolili smo T-Mobile za razgovor, na što su celnici te telekomunikacijske tvrtke pristali. Sastanak je zakazan za 14. srpnja u 11 sati, kada cemo tek otvoriti temu o mogucnosti pronalaženja eventualno alternativnog rješenja.

Grad, naime, u ovome trenutku ne može postavljati nikakve uvjete, niti se prema njima ultimativno ponašati, vec ih možemo moliti za dogovor, što cemo i napraviti. Kad je Grad mogao nešto napraviti, dao je pozitivno mišljenje vezano za postavljanje stupa, ali tada mi nismo bili na vlasti i nismo nikako mogli utjecati na tadašnju odluku. Stoga je sada gotovo nemoguce bilo što ispraviti. O svemu tome smo obavijestili gradane, a moj zamjenik Mauro Jurman i ja u više smo navrata bili na licu mjesta i prenijeli gradanima svoje stavove i što radimo", napomenuo je Bassanese.

Lani u sijecnju nakon tri prosvjeda tamošnji su žitelji uspjeli zaustaviti gradnju te, kako se službeno naziva, osnovne postaje pokretnih komunikacija zagrebackog mobilnog operatera u neposrednoj blizini njihovih kuca, ali prošli tjedan strojevi i kamioni opet su se pojavili na gradilištu. Time je prosvjed opet poceo i trajat ce, kako najavljuju, dok se nešto ne riješi u njihovu korist.

Mještani se boje moguceg štetnog zracenja, no nemaju ništa protiv antene, nego protiv te lokacije koja se nalazi samo stotinjak metara od prvih kuca, i to tik uz cestu. Traže od T-Mobilea, koji ima urednu i pravomocnu gradevnu dozvolu, izdanu u rujnu 2008., da razmotri još jednom ovaj slucaj i pronade drugu, od njihovih kuca udaljeniju lokaciju. Postojeca je privatno zemljište njihova sumještanina.

"I dalje cemo blokirati gradilište. Svakodnevno 70-ak nas u tri se navrata skupi ondje i dežuramo. Cinjenica je da su u startu napravljene greške pri izdavanju dokumentacije i nije poštivan urbanisticki plan koji traži da antenski stup bude udaljen 400 metara. Takoder, Mjesni odbor nije prethodno kontaktiran. U blizini kuca imamo vec dva velika dalekovoda i sad nam samo fali još taj gigant od 37 do 39 metara, što bi bilo strašno. Ljudi su ogorceni i cekaju što ce se dogoditi. Molimo T-Mobile za suradnju", kazala je predstavnica gradana Dragica Lukin.


Podijeli: Facebook Twiter