Nisu objavili presudu pa ih sud kaznio

Josip Anton Rupnik (M. MIJOŠEK)
Josip Anton Rupnik (M. MIJOŠEK)

Nakon što su izgubili spor s tvrtkom Rockwool Adriatic, vezano uz klevetu, stranka Zeleni savez Zeleni i njezin predsjednik Josip Anton Rupnik ovršeni su za 115 tisuća kuna jer nisu postupali prema onome što im nje presuda nalagala. To je objelodanio u srijedu na konferenciji za novinare sam Rupnik, žaleći se na ovrhu te ističući da su nakon objavljene presude stranka i predsjednik stranke kažnjeni s po 20 tisuća kuna, te da su morali nadoknaditi troškove suđenja u visini od 10 tisuća kuna.

Poželjni portali

- Osim plaćanja tih kazni naša stranka, te njezin predsjednik,  morali su u određenim medijima, točnije portalima, objaviti presudu Općinskog suda od 15 stranica. Advokatska kuća Žurić iz Zagreba, koja je zastupala tvornicu, podmetnula je sudu nekakav popis medija i portala i kada smo tražili da nam dostave objave našeg teksta u tim medijima i na portalima, više od godinu dana nismo dobili odgovor. Međutim, Općinski sud je vrlo brzo prihvatio prijedlog da se izvrši dodatna ovrha nad sredstvima predsjednika stranke i same stranke u iznosu od 115 tisuća kuna, kazao je Rupnik.

Pojasnio je da nitko ne može prisiliti medije da objave neku informaciju te da se o tome raspitao u novinarskom društvu. Ipak,  nije odgovorio na pitanje novinara zašto nije presudu objavio putem oglasa. Istaknuo je i da su prije više od godinu dana tražili reviziju postupka sa strane Vrhovnog suda koji im je odgovorio da je to u nadležnosti Općinskog suda.

Kažnjeni, a ispravni

- Općinski nam je sud potom odgovorio da nismo stranka u postupku, međutim, ovršili su nam sva sredstva s računa, kako predsjednika, koji je u mirovini, a isto tako i stranke, tvrdi Rupnik navodeći da su protiv tvornice podignuli i kaznenu prijavu te protiv Općinskog suda u Puli, ali da odgovor još nisu dobili. Istaknuo je i da je nevjerojatno da se neka stranka zelene opcije na taj način kažnjava za klevetu kada na sličan način djeluju sve druge zelene stranke u Europi.

- Svi naši navodi, za koje je sud presudio da su klevete tvornice Rockwool, kasnije se pokazalo da su ispravni, a pogotovo su to pokazali mještani koji su javno protestirali pored tvornice. Naš su stav podržale i ekološke udruge u Istri i Rijeci te Zagrebu i stručnjaci iz različitih područja kroz svoje stručne nalaze i iskaze, zaključio je Rupnik. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter