Ništa od smaka svijeta 21. prosinca

Smak svijeta, po majanskom kalendaru zakazan za 21. prosinca, ipak se neće dogoditi (ilustracija, izvor internet)
Smak svijeta, po majanskom kalendaru zakazan za 21. prosinca, ipak se neće dogoditi (ilustracija, izvor internet)

Ako je vjerovati fatalističkim drevnim majanskim predviđanjima, do smaka svijeta ostala su nepuna tri tjedna. U njihovu teoriju mnogi su ljudi prestali vjerovati te neki čak planiraju i slavlje za najavljeni kraj svijeta. Ipak, postoje i oni koji su proročanstvo shvatili ozbiljno.

Tako je nekolicina Britanaca, uvjerenih da će se apokalipsa doista dogoditi 21. prosinca, potrošila stotine tisuća funti ne bi li se pripremila za posljednji dan na zemlji. U tu su svrhu izgradili skloništa koja su napunili hranom, gorivom i oružjem, prenosi Daily Mail.

Zbog panike oko smaka svijeta koja se sve više širi i sve većeg broja onih koji su krenuli stvarati zalihe hrane, kerozina i šibica te u stanju prave paranoje niti jedu ni spavaju, a neki čak razmišljaju i o samoubojstvu reagirala je i NASA, objavljivanjem umirujućeg letka: "Iza 2012.; Zašto svijet neće završiti". U njemu znanstvenici tvrde da nas neće uništiti nijedan planet, da se Zemljina rotacija neće najednom preokrenuti, da nema opasnosti od divovskih solarnih oluja i općenito da nema dokaza o propasti

"Zemlja neće biti uništena 2012. godine. Naš se planet dobro snalazi već više od četiri milijarde godina, a vjerodostojni znanstvenici diljem svijeta također nalaze dokaze za to. Baš kao što kalendar koji imate na zidu kuhinje završava 31. prosinca, a to ne znači kraj svijeta, tako i majanski kalendar ne znači kraj svijeta 21. prosinca", poručuju iz NASA-e i napominju da ovaj datum za Maje znači kraj jednog velikog razdoblja, nakon kojeg počinje novo.

S NASA-om se slaže i najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlević, koji je na nedavno održanom predavanju u Zadru naglasio da zapravo ne postoji nikakav pravi dokument u kojem Maje govore o nekakvoj propasti.

"Priča o propasti svijeta u stvarnosti ne potječe od drevnog naroda Maja, već od neohipija Daniela Pinchbecka, koji je u knjizi 'Povratak pernatog zmaja Quetzacoatle' na temelju nepotpunog zapisa s arheološkog nalazišta iz Tortuguere, opisao svoju viziju o propasti svijeta", prenijela je Slobodna Dalmacija.

Ako ste mislili da će vas smak svijeta spasiti od novih poreza i rata kredita, prevarili ste se. I dalje sve ostaje po starom, barem u ovoj civilizaciji. (pripremila L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter