Ništa od slatke budućnosti

Zlatan Zuhrić Zuhra u komediji 'Političar' (Dejan ŠTIFANIĆ)
Zlatan Zuhrić Zuhra u komediji 'Političar' (Dejan ŠTIFANIĆ)

Zlatan Zuhrić Zuhra ponovo je sinoć gostovao u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a ovaj put interpretirao je tekst Ladislava Prežigala "Političar", u režiji Igora Weidlicha i produkciji B Glad produkcije iz Zagreba.

U "Političaru" imamo šest likova te gazdu čiji se poziv nervozno očekuje i o čemu ovisi rasplet cijele priče, a sve likove tumači Zuhra. Tu imamo jednog vlasnika restorana, naturaliziranog Hercegovca, "desnog ljevičara i lijevog desničara", pa Zagorca, predstavnika stranke penzionera, pa ginekologa koji je vodio kupleraj, pa mladog revolucionara i bankaricu Dalmatinku. Drugim riječima, na jednom mjestu su znanje, iskustvo, mladost i novac te se oni dogovaraju oko koalicije koja će podržati gazdu, odnosno šefa velike stranke za izbore a pritom im je najveća motivacija podjela fotelja u budućoj vladi.

Prilika je to da na površinu isplivaju njihova pokvarenost i dvoličnost te međusobne trzavice u kojima je očito da ih ne pokreće želja da pomognu glasačima, nego prije svega sebi. Njihove snove o slatkoj budućnosti raspršit će poziv gazde koji će odustati od kandidature.

Priča "Političara" prilično je predvidljiva, iako Zuhra zna nasmijati publiku. Najbolji dio je samo njegovo prebacivanje iz lika u lik jer se na kraju uopće više ne pokušava prerušiti kako treba, pa stavlja vlasulju na šešir itd., kao da je svejedno jer su svi pokazali tko su i što su pa šminka više nije bitna. Sam tekst su već izvozani i dosadnjikavi komentari o politici kojih se niti jedan političar ne mora bojati zato jer je "Političar" standardna komedijica, donekle smiješna, ali unatoč naslovu i vremenu u kojem se prikazuje, u INK-u nimalo otrovna ili ubojita. (M. RADIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter