Ništa od ribarskog prosvjeda u ponedjeljak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljeni prosvjed istarskih ribara za ponedjeljak, 28. lipnja, nece biti održan, kazao nam je u petak predsjednik istarskog Ceha ribara Tonci Trevižan.

Naime, Ceh ribara Hrvatske je resornom ministarstvu, prema Trevižanovim rijecima, predao svoje zahtjeve te ce pricekati 15 dana na odgovor, nakon cega ce ponovno raspravljati o eventualnim akcijama. Ribari, izmedu ostalog, zahtijevaju cijenu plavog dizela do maksimalno cetiri kune (sadašnja cijena je 4,77) te isplatu zaostalih potpora za kapitalna ulaganja iz 2007. i 2008.

Trevižan nam otkriva da im je na sastanku u resornom ministarstvu državni tajnik Tonci Božanic kazao da Ministarstvo ribarstva nece moci utjecati na cijenu goriva. Naime, država je vec skinula trošarinu iz cijene plavog dizela, dok se zbog uskladivanja s europskim zakonima više ne smiju davati subvencije, odnosno isplacivati razlike u tržišnoj cijeni i onoj koju traže ribari.

Hrvatska obrtnicka komora
(HOK) u priopcenju o sastanku ceha s predstavnicima ministarstva, pak, istice da ce, premda cijenu goriva odreduju nabavne cijene sirovine, ministarstvo okupiti proizvodace i distributere plavog dizela ne bi li s njima dogovorili povoljniju cijenu jeftinijeg goriva namijenjenog iskljucivo ribarima i poljoprivrednicima.

U istom se priopcenju navodi da ce potpore za kapitalna ulaganja iz 2007. i 2008., zakljucno s potporama za koje su zahtjevi predani do 25. studenog 2009., ribarima biti isplacene do 1. rujna 2010.

Iako priopcenje iz HOK-a odiše optimizmom, Trevižan kaže da ceh tek ocekuje odgovore iz ministarstva na svoje zahtjeve.

"U ribarskom sektoru nikada nije bilo kriticnije. Nema šanse da ribari izdrže ovim tempom, odnosno s ovakvom cijenom goriva i jednom od najlošijih ribolovnih sezona", zakljucuje predsjednik istarskog Ceha ribara.


Podijeli: Facebook Twiter