Ništa od placa i sastanka s Uljanikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se prošlog tjedna ocekivalo da ce se predstavnici poduzeca Uljanik Strojogradnja Alatnica sastati s Upravom Uljanika da bi razgovarali o mogucim rješenjima za spas tvrtke, do sastanka koji bi trebao otkriti put kojim ce nastaviti Alatnica još nije došlo.

Kako doznajemo od sindikalnog povjerenika u Alatnici Rolanda Bencica, 37 radnika u štrajku je od 19. srpnja zbog neisplacenih placa za svibanj, lipanj i srpanj. Bencic kaže da su ljudi vec potpuno otupjeli jer posla ionako nema i nitko im ne govori što mogu ocekivati. "Kada smo god nešto pitali, receno nam je: 'Bit ce u ponedjeljak'", veli Bencic.

Tako je bilo i jucer kada smo nešto više pokušali doznati od direktora društva Darija Rajka, kojeg je jednostavno nemoguce dobiti jer je zauzet sastancima. Predsjednik Skupštine društva Ugo Cerelnica veli da posla nema jer im Strojogradnja oduzima narudžbe koje potom preusmjeruje na kooperante, pa cak i u Italiju.

- Svjesni smo da je vrijeme godišnjih odmora, ali bilo bi pristojno da nas netko barem obavijesti kada možemo ocekivati poziv za sastanak, veli Cerlenica, koji ocekuje da ce Uprava Uljanika uskoro pristati na razgovor.

Konkretnih informacija nije imao niti povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske ?ino Šverko, koji veli da se slucaj Alatnice ne smije rješavati vatrogasnim mjerama, jer to samo znaci kupovanje socijalnog mira te da je nužno pronaci dugorocnije rješenje za opstanak poduzeca.

- Cinjenica je da su problemi poceli privatizacijom poduzeca, a zaposlenici su, ne svojom voljom, tako postali pokusni kunici privatizacije i radnickog dionicarstva koje se nije pokazalo povoljnim rješenjem, veli Šverko, koji takoder nije znao reci što zaposlenici mogu ocekivati.

Radnici, pak, i dalje vjeruju da je jedino rješenje da ih preuzme Uljanik, koji dosad za to nije pokazivao interes. Ako Uljanik ne uskoci i ne pomogne, teško mogu ocekivati išta osim vatrogasnih mjera kojima su imali prilike svjedociti i krajem ožujka kada su Uljanik i Brodosplit osigurali novac za isplatu placa. Smatraju da im se treba otvoreno reci što da ocekuju kao i to je li stecaj jedino rješenje.


Podijeli: Facebook Twiter