Ništa od nove pivovare u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovor o kupoprodaji nekretnina s Istarskom pivovarom Grad Buzet bio je primoran raskinuti zbog nepoštivanja rokova i ugovornih obveza, što znaci da se investicija nove pivovare u zoni Mala Huba nece realizirati, izvijestio je vijecnike na sinocnjem zasjedanju gradonacelnik Valter Flego.

Prema ugovoru, pojasnio je Flego, sva sredstva koja je Istarska pivovara trebala platiti za prikljucke na komunalnu infrastrukturu investirala bi se u industrijsku zonu. Primjerice, Istarska pivovara bi prilikom podnašanja zahtjeva za gradevinsku dozvolu trebala platiti komunalni doprinos kojim bi se gradila cesta, a ukoliko su ta sredstva nedostatna, trebala bi podmiriti i razliku. Isti princip vrijedi i za prikljucak na vodu i odvodnju.

Ugovorom je takoder predvideno da u slucaju da se ukaže potreba za izgradnjom drugih objekata komunalne, javne infrastrukture, pivovara snosi u cijelosti obvezu financiranja troškova bez prava na povrat.

- No, u Istarskoj pivovari uvidjeli su da bi trebalo puno uložiti u gradski uredaj za procišcavanje otpadnih voda. Ugovor su tumacili na nacin da se žele samo prikljuciti na procistac, što, medutim, nije moguce bez njegove dogradnje, a ugovorom je definirano da nju treba financirati pivovara. U Istarskoj pivovari mišljenja su da trebaju platiti samo prikljucak, ali ne i dogradnju cijelog sustava, rekao je Flego.

Kupoprodajni ugovor s Istarskom pivovarom, koja je za 47.975 cetvornih metara gradskog zemljišta u gospodarskoj zoni Mala Huba ponudila 2,6 milijuna kuna, potpisan je pocetkom listopada prošle godine nakon jednoglasne podrške Gradskog vijeca. Istarska pivovara trebala je fazno poceti izgradnju tehnološki najmodernije pivovare vrijedne 30 milijuna eura, kapaciteta 500.000 hektolitara piva godišnje, namijenjene proizvodnji i distribuciji Bavaria i Favorit piva za središnju i istocnu Europu. No, taj je projekt sada pao na komunalnoj infrastrukturi.

Flego je podsjetio vijecnike da je zemljište u Maloj Hubi Gradu darovala država pod uvjetom da ga u roku od tri godine stavi u gospodarsku funkciju, kako se taj rok primice kraju, od resorne državne agencije Buzet sada traži dodatne tri godine buduci da su dvije godine protekle u razgovorima s Istarskom pivovarom.

- Zemljište je i dalje gradsko, odnosno Istarska pivovara nije se uknjižila jer je tako bilo regulirano ugovorom, ali nam sada prijeti opasnost da ga moramo vratiti pod državne skute i zato tražimo produženje za tri godine da bismo našli potencijalnog investitora, rekao je Flego.

Komentar smo namjeravali zatražiti od direktora Istarske pivovare Davora Doka, no nismo ga uspjeli dobiti na telefon. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter