Ništa od manjih placa (grado)nacelnika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladinu namjeru da ogranici place u lokalnoj i regionalnoj samoupravi mogla bi, barem u jednom dijelu, srušiti najjaca stranka u vladajucoj koaliciji - HDZ. Zakon kojim se odreduju place u lokalnoj i regionalnoj samoupravi trebao se u cetvrtak naci na dnevnom redu Sabora, odnosno zastupnici su ga trebali cešljati u drugom citanju, ali to se nije dogodilo, i to zbog intervencije vladajuce stranke.

U HDZ-u su u zadnji trenutak shvatili da je izmjenama koje je Vlada napravila nakon prvog citanja u Sabor zapravo poslala gotovo novi zakon koji najveca ogranicenja, kad su u pitanju place, donosi u opcine i gradove na podrucjima od posebne državne skrbi, na otoke i u brdsko-planinska podrucja.

U pojedinim opcinama i gradovima u tim dijelovima place zaposlenih zbog novog zakona mogu pasti i do 40 posto. Naime, u prvom je prijedlogu Vlada propisala da se na lokalnoj razini place službenicima odreduju prema osnovici koju imaju državni službenici i koja trenutno iznosi oko 5,1 tisucu kuna.

Medutim, u novom prijedlogu Banski su dvori malo popustili pa ce se ta osnovica odredivati prema kolektivnom ugovoru u svakoj jedinici lokalne samouprave, s tim da ukupan trošak placa ne smije prijeci petinu godišnjih prihoda.

No, to se ne odnosi na jedinice koje primaju pomoc iz državnog proracunu jer u njima osnovica za place mora biti jednaka onoj u državnoj upravi. U HDZ-u su shvatili da se to odnosi na opcine i gradove u podrucjima od posebne državne skrbi, na otocima i brdsko-planinskim podrucjima, gdje je njihova biracka baza. Tako ce se iducih dana unutar vladajuce stranke pokušati pronaci neko rješenje, da ne bi bile pogodene baš sve takve opcine.

Neki naši sugovornici iz Vlade priznaju da ocekuju amandmane na zakon, kažu da su spremni razgovarati i o promjenama, ali da se duh zakona kojim se želi uvesti red ne smije mijenjati.

Priznaju i to da bi uvodenje reda u place na lokalnoj razini pokazalo da neke opcine postoje samo zahvaljujuci pomoci države, odnosno da na drugi nacin ne bi uspjele isplatiti ni place te da je to najjasniji znak da možda nisu trebale ni postojati. (D. CIGLENECKI, J. MARIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter