Ništa od doma, Grad nijece odgovornost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U interesu je Grada Pule da se izgrade studentski dom i menza i nismo mi ti koji stopiramo izgradnju", izjavili su na konferenciji za novinare Damir Prhat i Erik Lukšic, procelnici Odjela za komunalni sustav i Odjela za društvene djelatnosti.

Porucili su da Grad nije odgovoran što još nije usuglašen nacin financiranja adaptacije bivšeg bolnickog odjela uho, grlo, nos u cijem bi se prizemlju trebao nalaziti studentski restoran, a na gornjim etažama dom.

Prema ugovoru Grada i Ministarstva mora iz 2007., gradnja doma i menze namjerava se financirati kreditom Europske investicijske banke, od cega 60 posto troškova treba snositi Ministarstvo, a preostalih 40 Grad. Iako je u meduvremenu napravljena projektna dokumentacija i od ljeta pulsko Sveucilište ima i gradevinsku dozvolu, a sredstva su osigurana, radovi nisu poceli.

Kao krivce za novonastalu situaciju u Gradu navode Ministarstvo regionalnog razvoja koje je u meduvremenu postalo nadležno. Prema Prhatu, ono je krajem sijecnja Sveucilištu dostavilo dodatak ugovoru koji je nepovoljan za Grad i zbog toga ga gradske vlasti odbijaju potpisati.



- Aneksom se propisuje da ce troškove nepredvidenih radova, kao i mogucih nedostataka i prekoracenja rokova, snositi Grad, a što je u suprotnosti s osnovnim ugovorom, kao i s uzancom u gradnji po kojoj odgovornost snosi izvodac radova, kazao je Prhat.

Naveo je da vec imaju loša iskustva s projektima koje se grade u suradnji s ministarstvima kao što je Dom za psihicki bolesne odrasle osobe Vila Marija te Sportska dvorana Stoja, a koji su rezultirali dodatnim izdacima i probijanjem rokova.

Sporna je i procijenjena vrijednost projekta. Prema ugovoru iz 2007., on se procjenjivao na oko 5 milijuna kuna.

- Dodatkom ugovora utvrdena je nova vrijednost investicije na 8 milijuna. Medutim, nakon izrade troškovnika i projektne dokumentacije, ukupna vrijednost investicije iznosi oko 16 milijuna te smatramo da je to osnovni iznos koji bi se trebao uvrstiti u dodatak ugovora, dodaje Prhat.

U Gradu ne pristaju ni na dio aneksa po kojem bi Ministarstvo svoje obaveze pocelo placati 2011. te se pitaju tko ce placati njihove obaveze u ovoj godini. Isticu da je u gradskom proracunu u ovoj godini osigurano svih 2.460.000 kuna, odnosno 40 posto od prethodno utvrdenih 5 milijuna kuna.

Ukoliko se Grad i Ministarstvo ne usuglase u razumnom roku u pitanje dolaze sredstva iz Europske investicijske banke buduci da je kredit zatražen još prije 3 godine, a time bi deblji kraj ponovno izvukli pulski studenti koji vec više od desetljeca slušaju samo obecanja o izgradnji doma i menze.


Podijeli: Facebook Twiter