Ništa o nama bez nas!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tri tisuce djece na podrucju jugoistocne Europe smješteno je u ustanovama umjesto da, sukladno pravu kojega imaju, žive sa svojom obitelji i u zajednici u kojoj su odrasla, kazala je u Puli prilikom današnjeg svecanog otvorenja Nacionalne radionice SEEHN mreže WHO njegova regionalna koordinatorica za jugoistocnu Europu Veronika Išpanovic-Radojkovic.

- Naš zadatak je podržati obitelj i sprijeciti institucionalizaciju. Hrvatska je u tome, kao i u podržavanju Down syndrom centra, uspješna, porucila je Išpanovic uzvanicima okupljenim u dvorani Down syndrom centra, gdje je održan i prigodan kulturno-umjetnicki program korisnika centra i gostiju.

Radionica "Model dobre prakse - Centar za rehabilitaciju Down syndrome centar Pula" trajat ce do nedjelje, a njezin je slogan "Ništa o nama bez nas". Osim obitelji iz Hrvatske u program su ukljucene i one iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Takoder, radionici prisustvuju izaslanici i nacionalni koordinatori iz Srbije, Makedonije i Crne Gore koji ce predstaviti svoje modele dobre prakse te nacionalni tim strucnjaka za Republiku Hrvatsku zadužen za izradu Akcijskog plana projekta SEEHN mreže.

Projekt je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor te znanstvenim pokroviteljstvom SEEHN mreže WHO-a za Jugoistocnu Europu u sklopu programa "Postizanje socijalnog zajedništva premještanjem skrbi za djecu s poteškocama sa institucija na lokalnu zajednicu".


Podijeli: Facebook Twiter