Ništa nije tako kako vam se čini

Boško Picula i Zrinko Ogresta (Foto Pulski filmski festival)
Boško Picula i Zrinko Ogresta (Foto Pulski filmski festival)

"Danas čovjek sjedne u kino, dobije priču i ne treba učiniti nikakav intelektualni napor. "S one strane" je film koji tjera misliti. Njegovi gledatelji, ne samo sadržajno i problemski, nisu pasivni gledatelji. Shakespeare je rekao: "Tako je kako vam se čini". No, u ovom filmu ništa nije tako kako vam se čini, posebno u zadnjoj četvrtini filma, kada svatko stvara svoju sliku, a ne onu koja se nudi u prvom dijelu filma, rekao je u srijedu novinarima na Giardinima redatelj filma "S one strane" Zrinko Ogresta, nakon jutarnje press projekcije u kinu Valli.

Objašnjavajući kako je došlo do ideje za ovaj triler/dramu, on kaže da ga je dugo, desetak godina, progonio problem krivnje, problem oca, odnos muža i žene, dok je ovdašnji ratni diksurs došao naknadno. "Ovaj je film posljedica mog prošlog filma s psihološkom temom "Projekcije". Taj lik Žarko je jedna velika projekcija", rekao je redatelj.

Žarka glumi Lazar Ristovski koji je jučer rekao da kraj filma ima taj šokantan moment iznenađenja.

- To iznenađenje da ja nisam pravi Žarko, to daje posebnu kvalitetu ovom filmu, rekao je glumac Lazar Ristovski, koji je i koproducent filma. Izazovno i inspirativno bilo mu je što je prvi put u karijeri glumio govoreći preko telefona.

- Rat daje ozbiljnu, duboku dimenziju ovom filmu, rekla je glavna glumica Ksenija Marinković, koja igra Vesnu, ženu koja je s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, gdje skriva tajnu iz rata, do dana kad joj se suprug Žarko, bivši kapetan JNA i haški optuženik, nenadano javi na telefon.

- Ovakve su uloge blagoslov. Slojevito je napisana, a opet, dopušta da u tu ulogu daš i sebe. Ova je priča s one strane prihvaćenog u društvu. Glavni lik, Vesna, mora preživjeti, a da svi skupa ne nastradaju, dodala je Ksenija Marinković.

Montažer Tomislav Pavlic rekao je da se zbog dugih kadrova može činiti da je montaža bila lagan posao, ali nije, jer je morala pokazati suptilne karaktere glavnih likova. Nakon projekcije u Karlovym Varyma, film ide u Sarajevo. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter