Nismo uljanikovcima smanjivali place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu je porinut posljednji, 18. brod za Grimaldi grupu cijom ce isporukom biti zakljucena suradnja s vašim najvecim partnerom u proteklih 40 godina. To je razdoblje obilježeno i gubicima u poslovanju Uljanika Brodogradilišta zbog cega, prema posljednjem objavljenom financijskom izvješcu, imate gubitak koji prelazi vrijednost kapitala. Kako biste Vi opisali proteklih 11 godina suradnje s Grimaldijem?
- S Grimaldi grupom imali smo izvrsnu i dugu suradnju, a broj isporucenih brodova dovoljno ukazuje na uzajamno povjerenje te da smo jedni druge uvažavali u svakom trenutku. Ja se nadam da ovo nije posljednji brod za Grimaldi grupu te da cemo i dalje nastaviti suradnju. Baš danas (subota, op. a.) cemo razgovarati o takvim stvarima i pokušati vidjeti što ce biti dalje. Znate i sami da je na svjetskom tržištu vrlo velik problem doci do novih poslova.

I u Uljaniku je to sigurno jedan od najvecih prioriteta. Što se tice gubitaka, znajte da svako vrijeme nosi svoje probleme. Proteklih nekoliko godina bio je prisutan veoma veliki pad vrijednosti americkog dolara, a brodogradnja je osjetljiva na takve promjene valute. Mi smo brodove imali ugovorene u dolarima i, normalno, to je nosilo nekakve gubitke. Medutim, znate da smo jedino brodogradilište koje se izvuklo iz problema nakon povecanja cijene celika i pada dolara te da danas poslujemo uredno i izvršavamo sve obaveze prema svim svojim kupcima, dobavljacima i poslovnim partnerima.



- U brojnim hrvatskim specijaliziranim casopisnima objavljen je projekt Ro-Pax broda koji su dizajnirali uljanikovci. Jeste li ga ponudili Grimaldiju?
- U cilju pronalaska novog zaposlenja danas nudimo sve moguce poslove. Jednom sam cak izjavio da nudimo i ono ca možda i ne znamo naciniti. Uvijek se nadamo se da ce iz tih ponuda ispasti nešto kao kad smo se upustili u gradnju najsloženijeg plovila što je Uljanik do sada napravio - jaružara.

Brodovlasnik je, uvidajuci da smo solidno napravili te brodove, ugovorio gradnju još dva. Stoga se nadam da cemo ugovoriti nešto novo iz svega što nudimo. Naša je intencija da ne budemo samo na tržištu standardnih brodova, vec i na tržištu sofisticiranih i specijalnih brodova koji nose i nešto više novca, a što ce nam omoguciti da opstanemo s našom konkurencijom s Dalekog istoka.

- Jesu li smanjene place uljanikovcima?
- Nisu.

- U petak javili su nam se radnici koji tvrde da su dobili i do 1.000 kuna manje place u sijecnju u odnosu na prosinac. O cemu se radi?

- Mi nismo smanjivali place. (Razgovarao Paulo GREGOROVIC)

Veliko povecanje rezervacija za gubitke
Ovog je tjedna Uljanik objavio financijsko izvješce za 2010. u kojem je jedna od najznacajnijih stavki odluka da se znacajan dio dobiti, cak 200 od 283 milijuna kuna knjiži u rezervacije. Koliko je to mnogo ukazuje cinjenica da su u 2009. rezervirali tek 22,2 milijuna kuna, i to za gubitke koje su ocekivali u 2010. Brgic nam je jucer potvrdio da su tih 200 milijuna kuna rezervirali za potencijalne gubitke koji se mogu pojaviti u 2011., no nije rekao koji bi posao mogao stvoriti takav manjak.


Podijeli: Facebook Twiter