Nismo skrivali da je zadaca HV-a složena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

TV 24sata danas je objavio snimku iz svibnja prošle godine iz Afganistana u kojoj je vidljivo kako hrvatski vojni kontingent sudjeluje i u borbenim operacijama. Iako je poznavateljima situacije i do sada bilo poznato da u posljednjih godinu dana pripadnici HV-a u Afganistanu imaju sve cešce opasne terene, sada se to i dokumentiralo.

Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunovic istice da se nikada nije niti skrivalo da je zadaca složena.

- Na snimci se vidi kako naš mentorski tim koordinira afganistanske vojnike, i to svakako nije ništa što izlazi izvan redovnih zadaca. Jasno je da je situacija u Afganistanu danas kompliciranija negoli je bila pri našem prvom odlasku tamo, ali zato smo odgovorili potrebnom opremom. Sada tamo imamo više vrsta oklopljenih kamiona, koje smo dobili od Amerikanaca, i nema govora da naše jedinice nisu zašticene, kaže Šimunovic i dodaje da se nikako ne može kazati da MORH prikriva neke stvari jer kod svake problematicne situacije javnost je u kratkom roku izvještena. No, smatra državni tajnik, nemoguce je dati priopcenje o svakoj dnevnoj akciji naših vojnika, tim prije što se kao najbitnja zadaca smatra njihova sigurnost.

Situacija u Afganistanu, unatoc prisustvu 140.000 stranih vojnika, u posljednje dvije godine je eskalirala, a pojedini strani analiticari idu tako daleko da tvrde da SAD zapravo gubi rat. Hrvatske snage operiraju na sjeveru zemlje, što se u vrijeme prvog slanja smatralo mirnom zonom. U meduvremenu, na jugu vec postoje džepovi koje talibani kontroliraju, a na sjeveru su sukobi sve cešci. Nedavno su i njemacki vojnici stradali, a hrvatske snage smještene su baš u njemackom sektoru.

Statistika kaže da za sada nitko nije teže stradao, a iz MORH-a citavo vrijeme navode da obuka ANA-e (afganistanska narodna armija) ide dobro. No, pojedini analiticari se ni tu ne bi složili, vec se tvrdi da ce veci dio vojnika naprosto napustiti jedinice onaj dan kada ne bude kontrole stranih vojnih postrojbi.


Podijeli: Facebook Twiter