Nismo ilegalci i ne krademo po selima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prekjucerašnju izjavu kirurga Eda Matoševica koji je htio grupu gradana iz Nove Gradiške, naseljenu na privatnom zemljištu izmedu sela Kruncici i Jural, prijaviti zbog krade željeznih cijevi, ali je potom zaradio kaznenu prijavu zbog prijetnji i ilegalnog držanja oružja, reagirala je vlasnica zemljišta Marija Curic te osobe koje od ožujka borave na toj parceli.

- Morali smo reagirati na izjave gospodina Matoševica jer je izrekao niz laži. U ponedjeljak navecer oko 21 sat, kada je vec bio mrak, on je u maskirnoj uniformi s nožem i puškom došao i optužio nas da smo mu ukrali nekakve stupce. Laže i kada tvrdi da mu je bilo lakše ponijeti pušku sa sobom nego je ostaviti u autu jer ju je s ocitom namjerom uzeo sa stražnjeg sjedala. "Dovest cu ja vas u red", rekao je, kaže Curic.

Mi doista sakupljamo sekundarne sirovine - staro željezo, deset nas je i došli smo tu jer u Slavoniji nema posla. Uz sve to, proteklog nas tjedna nije bilo, vratili smo se u nedjelju i nemamo ništa s tom kradom. Lažne su i optužbe da smo ljudima u okolnim selima krali krumpire i aute. Mi u sela ne zalazimo, vec se spuštamo direktno na Limski kanal i smatram da nikome ne smetamo. Nikada nam nitko nije došao i tužio se na nas, a za peticiju smo culi tek iz novina. Osim toga, mi smo tu i prijavljeni, rekao je jedan od privremenih stanovnika Istre iz Nove Gradiške. Na molbu da se predstavi, rekao je da kao sakupljac sekundarnih sirovina ne želi da njegovo ime kruži po javnosti te da policija ionako ima sve podatke.

Marija Curic, koja ima kucu u Kruncicima nedaleko od Matoševiceve, objašnjava da je zemlju dala na korištenje bez naknade, a u rovinjskoj policijskoj postaji je, kaže, potpisala izjavu da pod materijalnom i kaznenom odgovornošcu dozvoljava našem sugovorniku da boravi na njenom zemljištu do konca godine.

Htjeli su istaknuti i da nisu Romi te da su i oni sudjelovali u Domovinskom ratu, ali da ne posjeduju ilegalno oružje te da bi situacija bila sasvim drugacija da je Matoševic došao bez oružja, odnosno pitao i normalno rekao što ga muci. Kazali su takoder da je u kamp-kucice, dok ih nije bilo, provaljeno, sjekirom je udarano po njima, a razrezane su im i tende.

Do pokretaca peticije nismo uspjeli doci, ali smo i lani na dojavu gradana pisali o ovoj parceli, gdje je prijašnja grupa odlagala staro željezo. Komentar smo ponovno zatražili od nacelnika Kanfanara Sandra Jurmana. Ta se parcela nalazi izmedu opcina Sveti Lovrec i Kanfanar, no ipak spada u "njegovu" opcinu.

- Opcina nema pravni mehanizam da riješi ovaj problem, ali smo u više navrata, kad smo bili upoznati s problemom, reagirali. Žalili su nam se mještani sela Jural i izašli smo po njihovim dojavama na teren te ustanovili da su njihove prijave realne - da se stvara i navozi otpad te da netko boravi na tim parcelama. Slali smo prijave institucijama za koje smo smatrali da su nadležne da riješe ovaj problem - policiji, inspekciji zašite okoliša i sanitarnoj inspekciji. Nismo upoznati s daljnjim postupanjem tih institucija, kazao je Jurman.

- Ovi ljudi pošteno zaraduju svoj kruh. Dok ja ne kažem da odu, a nemam namjere to uciniti, bit ce tu. Ja ih se ne sramim, a sramota je da Istrijani imaju takvo mišljenje o njima. Ja bih zapravo preporucila svima koji imaju zemlju, a ne obraduju je da prime one koji teško žive, rekla je Curic te naglasila da se odlucila na to jer je njezin suprug jedno vrijeme živio u Slavoniji pa se upoznala s tamošnjim teškim uvjetima života.

- Ja sam sretna da su tu, a peticije koje se pišu ne vrijede ništa jer nitko nije ništa protuzakonito napravio. Doktor se sam upleo u mrežu, pa neka se sam i izvlaci. Trebao je promisliti prije nego je postupio kako je postupio, zakljucila je Curic. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter