Nismo gladni jer smo siti HDZ-a i SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hitno odmrzavanje mirovina, ukidanje povlaštenih saborskih mirovina i odredivanje prosjecne place za saborske zastupnike te ukidanje tzv. švicarske formule za uskladivanje mirovina, po kojoj mirovine sve više zaostaju za placama, glavni su zahtjevi koje je s prosvjeda na Trgu žrtava fašizma u srijedu, u blizini sjedišta HDZ-a, uputilo tristotinjak umirovljenika.

Prosvjed, uz poruku "Nismo gladni jer smo siti HDZ-a i SDP-a", organizirali su Blok umirovljenici zajedno - Stranka umirovljenika Hrvatske, Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Splitska stranka umirovljenika te Zajednica nezaposlenih.

Koordinator bloka i predsjednik ASH-a Zlatko Klaric porucio je da ce se umirovljenici, ne udovolji li Vlada njihovim zahtjevima u roku od deset dana, pridružiti protuvladinim prosvjedima koji se održavaju u Zagrebu i drugim gradovima.





"Pokušat cemo spojiti stare i mlade i pobiti premijerkinu recenicu da se vlada u demokratskih zemljama mijenja na izborima", porucio je Klaric dodavši da ce zahtjeve s ovog prosvjeda u petak prenijeti i predsjedniku Josipovicu kod kojega su pozvani.

Uz glasno odobravanje te poruke s transparenata "Dolje Vlada", "HSU prodane duše", "Dosta nam je prijevara", Klaric je rekao da je žalosno da su umirovljenici prisiljeni prosvjedovati na ulicama te da ih 70 posto ne živi na rubu egzistencije, vec na rubu gladi.

Istodobno, dodao je, HSU je kao jedina stranka umirovljenika u Saboru prvo bila s HDZ-om, a sada je sa SDP-om i radi samo za svoje interese.

HDZ je, rekao je Klaric, umirovljenike opljackao, a SDP prevario, pa je prvima porucio da odu s vlasti, a drugima, koji su podržavali pljacku umirovljenika, da na vlast ne dolaze.

Iako je naglasio da ovaj prosvjed nije predizborni skup, Klaric je umirovljenicima ipak porucio da više ne podrže one koji su ih pokrali i prevarili.

Predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske Franjo Markanovic rekao je da su umirovljenici prisiljeni kopati po kontejnerima i prodavati plasticne boce za 20-ak kuna dnevno da bi preživjeli te ustvrdio da im je "voda došla do grla te je vrijeme da se kaže - dosta, mi to više necemo tolerirati".


Podijeli: Facebook Twiter