Nismo dogovorili da se dvojezične ploče neće skidati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prigovorio je večeras na izvještavanje dijela medija sa sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem prije dva dana u Vukovaru, ističući kako s Vladom i premijerom nije dogovoreno da se dvojezične ploče više neće skidati, jer Stožer, tvrde, niti može niti hoće čuvati "protuustavno i protuzakonito postavljene predmete".

"Stožer za obranu hrvatskog Vukovara NIJE s Vladom i njezinim predsjednikom postigao dogovor da se dvojezične ploče više neće otklanjati. To je izmišljotina. Stožer niti može niti hoće čuvati protuustavno i protuzakonito postavljene predmete", priopćili su iz Stožera.

Osim, kako kažu, iskrivljenog izvještavanja te plasiranja selektivnih informacija "u svrhu stvaranja neistinite slike, ali i do puštanja krivih, izmišljenih informacija", u Stožeru medijima zamjeraju i da su prešutili njihove glavne poruke Vladi, premijeru i hrvatskoj javnosti.

Ističu, naime, kako ne odstupaju od stava da Vlada inzistiranjem na dvojezičnim pločama u Vukovaru krši članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i članak 16. Ustava, te da je popis stanovništva u Vukovaru falsificiran i da kao takav ne može biti podloga za primjenu zakona.

"Na sastanku je premijer konačno uvidio da je popis stanovništva falsificiran. Ne želimo dodatnih devet mjeseci čekati da shvati da sebe i svoju Vladu već devet mjeseci stavlja iznad zakona i Ustava kršeći spomenute članke 8. i 16.", poručuju u Stožeru. "Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i to će biti službeno, ovako ili onako", ističu.

Vezano uz sastanak u četvrtak s premijerom u Vukovaru, u Stožeru kažu kako se dijalogu pristupilo otvoreno i demokratski. Razmatrali su se, dodaju, pravni i zakonodavni, moralni, etički, žrtvoslovni te posebno osobni aspekti i pogledi na prilike u Vukovaru.

U zakonodavnom se smislu govorilo o "lošim, nemoralnim zakonima koji se ne bi trebali primjenjivati već mijenjati, odnosno da legalno ne smije uvijek biti iznad legitimnog". Govorilo se o dijelu čl. 16 Ustava koji se odnosi na mogućnost ograničavanja prava i sloboda ukoliko se njihovom provedbom narušava pravni poredak, javni moral i zdravlje ljudi, što je, tvrde, upravo u Vukovaru slučaj te su se stekli uvjeti da se ta odredba aktivira.

U Stožeru kažu kako je bilo riječi i o "nekoj vrsti moralizacije prava kada je u pitanju broj i postotak stanovnika, jer su ona stečena putem najtežih krivičnih dijela s jasnim obrisima genocida, protjerivanjem stanovnika i nestvaranjem uvjeta za povratak, ali i nedorečenom metodologijom popisa stanovništva koja je omogućila brojne manipulacije". Posebno nemoralnim smatraju to što u popis stanovništva nisu uvrštene nestale osobe, te izražavaju čuđenje što o toj činjenici premijer Milanović nije imao saznanja.

Najdomljivijim dijelom sastanka navode osobne dimenzije doživljavanja Vukovara nekada i sada, jer su mnoge obitelji i pojedinci podnijeli velike žrtve kroz imovinu i živote brojnih članova obitelji.

"Nisu to bili nikakvi trgovački dogovori, niti su oni bili mogući i svako insinuiranje u tom smislu u stvari govori o tome kako i koliko nerazumijevanja, da ne kažem nedobronamjernosti i danas ima među nama. Treba znati da u izaslanstvu Stožera nije postojala osoba koja bi bila ovlaštena ili uopće mogla pristati na postavljene dvojezične ploče, a pogotovu to nisu ovi koji se spominju jer ničim nisu dali naslutiti da se u njih treba sumnjati", poručuju u Stožeru.

Od Vlade i premijera očekuju da do idućeg sastanka razmotre njihove argumente i zahtjeve koje su im uručili, "u uvjerenju da nikome nije zabranjeno da ostvari cilj Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta, te izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti i izvođenja himne Republike Srbije, ali i drugih poznatih ciljeva". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter