Nismo crnci, nismo Merikani, ali imamo svoj bili istrijanski blues

Suzana Požgaj, Gordana Restović, Tanja Miličić, Igor Krajcar, Valter Šarić i Sanela Omanović
Suzana Požgaj, Gordana Restović, Tanja Miličić, Igor Krajcar, Valter Šarić i Sanela Omanović

Edi Maružin odlučio se za novi projekt. Nakon 37 godina rada u Gustafima (do 1992. Gustaph y njegovi dobri duhovi), ušao je u malo drugačije glazbene vode, oformivši bend Edi East Trance Blues (EETB), s kojim dovršava prvi album "Sumpor".

Minimalni broj suradnika

Pritom je, kaže Maružin, inspiriran legendama crnačkog bluesa, preciznije North Mississippi Hill Country Bluesa, poput Fred McDowella, Junior Kimbrougha, Belton Sutherlanda i nadasve legendarnog R.L. Burnsidea, kao i nekih drugih bluzera - Charliea Pattona, Otis Taylora, Sona Housea…

Iako se gotovo na svim albumima Gustafa osjeća prizvuk bluesa, ovo je prvi put da se cjelokupni repertoar sastoji od isključivo bluesa, i to trance bluesa.

Voljan da to izvede s minimalnim brojem suradnika (za razliku od Gustafa), Edi je prvo pozvao svog dugogodišnjeg suradnika, bubnjara Čedomira Mošnju i producenta Edija Cukerića, a ekipi se pridružio labinjonski rocker Pepe Ljuna (gitarista i usni harmonikaš) i pulski basist Bili Milovan. Kako kaže Maružin, entuzijazam i volja koju je od početka pokazala četvorka na čelu sa dirigentom Cukerićem, uvjerila ga je da se ne radi o nekakvim pratećim muzičarima, već je riječ o bendu pa je tako nastao Edi East Trance Blues (EETB).

Album do početka lipnja

Trenutno, u miru maružinskog ozračja, u Edijevom studiju, bez većih karijerističkih pretenzija, marljivo rade na dovršetku prvog albuma "Sumpor", koji sadrži 11 pjesama minimalističkog sadržaja, kao i instrumentarija (bubanj, bas, cigarbox gitare i usne harmonike).

Tekstovi su, kao što se i očekuje od Maružina, pisani istrijanskim slengom, ljubavne tematike, s promišljanjem ljudske psihe i čovjekovog zastranjenja.

- Nismo crnci, nismo Merikani, ali imamo svoj blues, bili istrijanski blues, govori Edi o ovom projektu i dodaje: "Muziku koju nosimo u sebi stotinama godina, u genima, lagano smo transformirali i dobili jednu novu, svježu i zanimljivu blues varijantu. Sigurno će se dopasti onima koji vole stari, originalni blues".

Planiraju da će album biti zgotovljen početkom lipnja, a neke uratke u demo verziji mogu se već poslušati na njihovoj Facebook stranici Edi East Trance Blues. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter