Nismo bez šansi u Osijeku


Kad se prije dva mjeseca Nijemac ganskog podrijetla Reagy Ofosu pojavio u Puli i potpisao dvogodišnji ugovor s Istrom 1961, mnogi su se pitali što igrač takvog "pedigrea" traži među "zeleno-žutima". Rođen prije 26 godina u Hamburgu, Ofosu je u rodnom gradu prošao omladinsku školu HSV-a, da bi po njenom okončanju preko nižih njemačkih liga stigao do prvoligaške scene, najprije one austrijske, a potom i nizozemske. No, epizode u Grödigu i NEC Nijmegenu nisu se pokazale uspješnim, barem što se tiče klubova, jer su oba skliznula u niži rang, a Ofosu je stigao na "Drosinu" s famom igrača čiji klubovi ispadaju iz Prve lige. Pokušao je "razbiti maler" promjenom broja na dresu, ali ni Ofosuov prelazak s 14 na 21 nije pomogao, pa Istra 1961 nakon deset odigranih kola tavori na posljednjem mjestu na ljestvici te joj prijeti sudbina dva njegova prethodna kluba.

Nismo bez šansi

- Trenutačna situacija nije dobra, sigurno bismo željeli biti bolje plasirani i imati više osvojenih bodova, ali to što je bilo više ne možemo promijeniti i moramo se okrenuti onom što slijedi. Kao što i naš trener stalno govori, puno je još utakmica pred nama i nema potrebe za panikom, sve što trebamo je gledati prema naprijed, nastaviti dalje s napornim radom i biti fokusirani da se što prije izvučemo iz ove pozicije - rekao je Reagy Ofosu, krilni napadač Istre 1961. - Pokazali smo da nismo bez šansi čak i na utakmicama na kojima malo tko od nas očekuje da možemo nešto napraviti, kao što je bila ova protiv Dinama kad su svi vjerovali da ćemo dobiti četiri-pet komada, dok smo mi uzeli bod, a mogli smo i pobijediti. Svaka je utakmica ista, neovisno o protivniku, igra se 90 minuta tijekom kojih moramo dati ono najbolje od sebe i nikad se ne zna gdje ćemo za takav pristup biti nagrađeni. Ne znači to da ćemo sutra, ako ponovimo izdanje s Dinamom, sigurno pobijediti Osijek, ali idemo se boriti, pa ćemo vidjeti što će ispasti. Jedno je sigurno, na domaćinu će biti veći pritisak nego na nama i to bi mogli probati iskoristiti.

Za Ofosuom je šest prvenstvenih susreta u nizu i Osijek će biti sedmi hrvatski klub kojem će na terenu "opipati puls". No, to što još nije igrao protiv njih, ne znači i da su mu Osječani nepoznati, jer upravo u vrijeme kad je Ofosu stigao u Hrvatsku, oni su u Europskoj ligi eliminirali PSV, treću momčad prošlogodišnjeg nizozemskog prvenstva u kojem je i on sudjelovao.

Dobar trenutak

- Bilo je to malo iznenađenje za ljude u Nizozemskoj, ali Osijek je odigrao dvije dobre utakmice na kojima je potvrdio da je jedna od najboljih hrvatskih momčadi, pokazao svoju kvalitetu i izbacio PSV. Nogomet je sport u kojem David može pobijediti Golijata, ali mora vjerovati u sebe. Osijek je vjerovao da može svladati PSV i prošao je dalje, isto tako mi moramo vjerovati da sutra možemo izvući dobar rezultat i ako to uspijemo u glavi posložiti, nećemo biti bez šansi. Moramo odigrati na sto posto kao što smo odigrali protiv Dinama, ispraviti neke pogreške koje smo napravili na toj utakmici i onda se možemo nadati povoljnom rezultatu - istaknuo je Ofosu, osvrnuvši se i na period koji je dosad proveo u Puli. - Ovdje sam dva mjeseca i vidio sam dobrih stvari i dobrih mogućnosti, ali isto tako i poteškoća te stvari koje možemo i moramo bolje raditi. Rezultatski gledano, mi se trenutačno nalazimo u problemima, na zadnjoj smo poziciji na kojoj sigurno ne želimo biti, ali ne samo na ovim utakmicama koje sam ja igrao, nego i na onim prethodnim koje sam pogledao imali smo dosta nesreće. No, takav je nogomet i ako nastavimo dalje raditi ovim intenzitetom, sigurno će nam se negdje vratiti. Što se tiče Prve HNL, riječ je o dobroj ligi u kojoj se igra tehnički potkovan nogomet i pruža mnogo prilika za igračko napredovanje.

S pet postignutih pogodaka u deset odigranih kola, Istra 1961 je uvjerljivo najneefikasnija momčad lige, a poprilično poražavajuće zvuči činjenica da su "zeleno-žuti" u posljednjih 450 minuta igre samo jednom zatresli protivničku mrežu.

- Svaki igrač, pogotovo mi koji igramo na ofenzivnim pozicijama, trudimo se zabiti na svakoj utakmici te usto na svakom treningu dodatno radimo kako bismo popravili taj segment, jer smo svjesni da ako želimo pobjeđivati moramo postizati pogotke. Ne znam gdje leži problem, ali svatko od nas mora ponaosob pokušati pronaći jedan ili dva dobra trenutka na utakmici kad će mu se otvoriti. Sigurno da nam situacija u kojoj se nalazimo ne pomaže u tome jer postoji određeni psihološki pritisak i samopouzdanje nam je u skladu s rezultatima, ali moramo vjerovati u sebe, ne smijemo se predati te ako nastavimo ovim putem i golovi će stići. Ne mogu obećati da će to biti već u narednoj utakmici, ali mogu obećati da nećemo odustati od nastojanja da ih zabijemo - zaključio je Ofosu, koji je još uvijek u iščekivanju prvijenca u zeleno-žutom dresu.

(Ivica CEROVAC)



Podijeli: Facebook Twiter