Niske doze vitamina D ne pomažu kod demencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzimanje preparata koji sadrže vitamin D i kalcij u malim dozama ne daje nikakvu zaštitu od demencije, pokazalo je veliko američko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko tisuća starijih žena.

Ranija istraživanja ukazivala su da bi vitamin D mogao štititi od gubitka pamćenja i sveukupnog usporavanja mentalnih funkcija no ovo je pokazalo da je kod žena koje su uzimale 400 I.J. vitamina D i 1000 miligrama kalcija dnevno tijekom osam godina u jednakom postotku zabilježeno usporavanje mentalnih funkcija kao i kod usporedne skupine koja nije uzimala te preparate. Autori istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of American Geriatrics Society, smatraju da se izdvojeno treba proučiti djelovanje vitamina D.

Voditeljica znanstvenog tima Rebecca Rossom s HealthPartners Institute for Education and Research, neprofitne organizacije iz Minnesote, kaže kako je njezin tim proučio podatke o više od četiri tisuće žena u dva različita istraživanja o djelovanju kalcija i vitamina D. Sve žene, prosječno stare 71 godinu, nisu imale nikakvih problema s pamćenjem na početku istraživanja a na kraju je, u obje skupine - onoj koja je uzimala vitamin D i kalcij i onoj koja nije, oko sto žena odnosno oko pet posto razvilo neku vrstu mentalnih problema od blagih problema s pamćenjem do ozbiljne demencije.

Znanstvenici također upozoravaju da su tijekom godina rasle preporučene doze kalcija i vitamina D pa se danas preporučuje starijim osobama uzimanje 800 I.J. vitamina D i 700 do 1300 mg kalcija dnevno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter