Nisam umirovljen zbog Rampinija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Otišao sam u mirovinu da se odmorim nakon 45 i pol godina rada u prosvjeti, a ne zbog slucaja nastavnika Željka Rampinija, koji je optužen za bludne radnje", reagirao je ljutito 68-godišnji Jakov Mihaljevic, bivši ravnatelj medulinske Osnovne škole "Dr. Mate Demarin" u vezi s tekstom o optužnici protiv njega i nekadašnjeg nastavnika u školi u Medulinu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana objelodanjena optužnica tereti Rampinija da je tijekom dvije godine kao nastavnik ucestalo cinio bludne radnje na štetu cetvorice maloljetnih djecaka te da je na svom osobnom racunalu obradivao i držao više fotografija golih maloljetnih muških osoba.

Lanjskom pretragom njegovog stana i racunala pronadeno je i više piratskih kopija racunalnih igrica, pa ga se tereti i da je bez odobrenja autora uporabio autorsko djelo. Mihaljevica, pak, ista optužnica tereti za neprijavljivanje kaznenog djela koje je pocinio Rampini, kojemu je on bio nadredeni.

"Umirovljen sam 5. ožujka ove godine po isteku mandata i nakon korištenja godišnjeg odmora, a nastavnika je policija privela još 23. listopada prošle godine.

Jednako tako, ni tajnica nije otišla odmah nakon tog slucaja, vec 5. rujna ove godine", veli nam Mihaljevic, koji je želio pojasniti da - premda je optužen da nije prijavio nastavnika znajuci da je ovaj pocinio teško kazneno djelo (cetiri kaznena djela bludnih radnji) - to nije razlog njegovog umirovljenja, kao što to nije ni razlog za odlazak dugogodišnje školske tajnice u zasluženu mirovinu.

"Optužen sam jer nisam prijavio nastavnika kojeg se sada tereti za bludne radnje i djecju pornografiju. No, ja i roditelj koji se požalio da mu je nešto sumnjivo u ponašanju nastavnika prema njegovom djetetu bili smo u dogovoru da cemo pratiti situaciju i podnijeti prijavu ako se to ponovi jer se nije radilo o baš jasnoj situaciji.

Proveo sam u prosvjeti više od 45 godina, a prije deset godina odlikovao me predsjednik države", ogorceno nam veli bivši ravnatelj medulinske škole kojemu je zasmetalo što se njegov odlazak u mirovinu u javnosti interpretira kao udaljenje s radnog mjesta zbog slucaja nastavnika Rampinija i što mu je nakon cijelog života provedenog u prosvjeti ugled ukaljan povezivanjem njegova umirovljenja s optužbama protiv nastavnika, ali i njega samog. (M. KOŠTA)

Ministarstvo: Mihaljevic je otišao u starosnu mirovinu nakon isteka mandata

U srijedu se, nakon što smo u utorak zatražili ocitovanje, oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a odgovore na postavljena pitanja potpisao je glasnogovornik Duje Bonacci.


"Nakon što je Ministarstvo znanosti 25. studenoga 2009. obavijestilo nacelnika Podrucne jedinice da se protiv ucitelja Željka Rampinija vodi kazneni postupak za jedno od kaznenih djela za koje se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju donosi odluka o udaljenju s posla do obustave kaznenog postupka, odnosno pravomocnosti sudske presude, on je 27. studenog 2009. obavio razgovor s ravnateljem škole.

Buduci da je ravnatelj izjavio da nema saznanje o tome, dobio je uputu da odmah zatraži od nadležnih institucija odgovarajuci dokaz. Dana 1. prosinca 2009. škola je dobila pisanu informaciju od Državnog odvjetništva te je istoga dana ravnatelj, sukladno clanku 106. stavak 4. spomenutog zakona, donio odluku o suspenziji ucitelja. Ravnatelj Jakov Mihaljevic nije razriješen s dužnosti.

Naime, prema dostupnoj nam dokumentaciji, on je 16. rujna 2007. navršio 65 godina života. Odlukom Školskog odbora od 25. kolovoza 2008. dana mu je suglasnost za nastavak ugovora o radu do isteka mandata. Ugovor o radu prestao mu je 22. sijecnja 2010. radi odlaska u starosnu mirovinu", stoji u dopisu glasnogovornika ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter