"Nisam sam" - kao poticaj za razmišljanje o pripadnosti


Rovinj će od 31. kolovoza do 2. rujna biti domaćin četvrtog izdanja BLITZ-a - Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti,  koji se ove godine odvija pod nazivom "Nisam sam". Prema riječima jednog od inicijatora i organizatora festivala Tomasa Kutinjače ovogodišnji naslov ili nit vodilja festivala "Nisam sam" izabran je jer potiče na razmišljanje o pripadnosti, samoći i tišini, a s druge strane navodi na odgovornost i sudjelovanje pojedinca u društvu i umjetnosti.

Uvod u ovogodišnja festivalska događanja započet će već ovog petka, 26. kolovoza, zvučnim live act-om "In the garden" koji će se upriličiti u jednom od vrtova rovinjskog staroga grada. Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti će potenciranim zvukovima "skupljenim" kroz pejzaže lišene ljudske aktivnosti, stvoriti "prostor unutar prostora". Valja istaknuti i da će se od subote pa sve do 2. rujna, u istom vrtu Hotela Angelo D'Oro, moći uživati u  osmosatnoj ambijentalnoj zvučnoj instalaciji "Nevidljivi pejzaži /Zemlja".

Croatian Scene Focus

Uz zvučne izolacije, centralna festivalska događanja započinju  31. kolovoza. U rovinjskom Multimedijalnim centru 

glavni program BLITZ-a otvara sekcija Croatian Scene Focus s koreografkinjom Martinom Nevistić / O.N.E., koja se predstavom "Apollonian" vraća u 1969. i leti na mjesec da bi od tamo promatrala Zemlju te se služi tom simboličkom referencom kako bi tematizirala postojeću krizu vizualnosti.

Dan kasnije mjesto festivalske radnje je Dječji vrtić "Neven" a akteri radnje sekcija  bLiTZ 4 kiDz koja će u suradnji su Teatrom Poco Loco  i njihovom interaktivnom ekološkom predstavom po priči "Djed i najveća repa u svemiru" Adama Petra Maguirea, otputovati u svemir, i naravno još jednom vratiti se na Zemlju.

Iste večeri, u Kazalištu "Antonio Gandusio", a u sklopu sekcije SURPRISES. Experimental Cinema Corner, talijanski umjetnici Linda Rigotti i Daniele Pezzi, gostujući selektori filmske večeri "In your Dreams I am a Landscape", predstavit će devet video radova na temu prirodnog krajolika autora iz SAD-a, Čilea, Italije, Norveške, Australije i Njemačke. 

"Svemirsko" festivalsko izdanje

Program posljednjeg ovogodišnjeg festivalskog dana, u petak 2. rujna, dogodit će se u Multimedijalnom centru i bit će u znaku plesne predstave "All Dressed Up With Nowhere To Go", talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, predstave u kojoj vrijeme postaje nestvarno, gusto i cirkularno ali i završnog događanja pod nazivom "Silence is sexy" kojim se u društvu DJ-eva Madame Fature i Schwizarskim, zatvara četvrto "svemirsko" festivalsko izdanje.

Valja istaknuti i da je realizacija ovogodišnjeg BLITZ-a, čija je misija za svog festivalskog trajanja Rovinj pretvoriti u grad-teatar i novi centar predstavljanja, razmjene i produkcije inovativnih dometa u polju "živih" umjetnosti, omogućena zahvaljujući vlastitim ulaganjima Kulturne udruge "Plime", koja organizira festivala, kao i entuzijazmu  brojnih partnera i sponzora. Među njima su Grad Rovinj, njegova Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, HEP, Istarska županija, Ministarstvo kulture, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Dječji vrtić Neven, Hotela Adriatic, Fabrika, Denis Budim – Studio L.A., Larala Hand made, Studio Infinity, Hotel Angelo D’Oro, Agencija Planet Rovinj i drugi. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter