Nisam na listi za EP, čuvam saborski mandat SDP-a

Tanja Vrbat (M. MIJOŠEK)
Tanja Vrbat (M. MIJOŠEK)

Umažanku Tanju Vrbat, saborsku zastupnicu SDP-a i promatračicu u Europskom parlamentu, od 1. srpnja gledat ćemo samo u domaćim ulogama. Karijeru promatrača u Strasbourgu i Bruxellesu neće nastaviti kao europarlamentarac, jer je vrh SDP-a odlučio da Istru u redovima prvih hrvatskih zastupnika u EU prezentira, bude li izabran, Marino Baldini, načelnik općine Vižinada.

Usprkos očekivanjima medija i političkih istomišljenika, niste na listi SDP-a za izbor u Europski parlament?

- Usprkos čijim očekivanjima? Svatko tko prati rad Sabora zna da bi mojim odlaskom u EU Parlament klub SDP-a u Hrvatskom Saboru ostao bez zastupničkog mandata. To osobno ne bih dopustila, bilo bi to vrlo neozbiljno jer smo dobili kao zastupnici povjerenje od građana na parlamentarnim izborima. Detaljnije, od 14 mandata u 8. izbornoj jedinici naša lista osvojila je 11 mandata dakle imamo 3 raspoložive zamjene na listi od kojih su dvije iz redova SDP-a. Dakle matematika je jednostavna i jasna. Ja sam do 1.7.2013. na dužnosti promatračice u EU parlamentu kao dio delegacije našeg Sabora i to je za mene dragocjeno iskustvo i čast. Kao što je i velika odgovornost i čast biti članicom Sabora.

Zamijenio Vas je, ako se tako može reći, Marino Baldini iz Vižinade. Jeste li s njim razgovarali o poslu eurozastupnika?

- Kolega Baldini nije mene zamijenio, on je kandidat istarskog SDP-a i on će biti prvi Istrijan punopravni član EU parlamenta. Tamo će izvrsno predstavljati našu istarsku regiju. Osobno mu stojim na raspolaganju sa svojim iskustvima u EU parlamentu. Razgovarali naravno jesmo i još ćemo puno surađivat jer će on biti europski zastupnik, a ja ću se u Saboru itekako nastaviti baviti europskim temama.

Hoćete li biti kandidat na lokalnim i regionalnim izborima, kad već niste na europskim?

- Ne vidim nikakve poveznice između te dvije kandidature kao što nema poveznica niti između izbora za naše zastupnike u EU parlamentu i lokalnih i regionalnih izbora. To su različite stvari. Inače javnosti je poznato da sam lokalno u Umagu, ali i u županijskom SDP-u, aktivna.

Kako procjenjujete stanje u SDP-u Istre, gdje je došlo do očitih podjela na "starosjedioce" i mlade snage koje podržava predsjednik stranke Milanović?

- Stanje u SDP-u Istre je vrlo pozitivno, osjeća se dah promjena koje su bile nužne. Pozitivne snage, nove ideje konačno su došle do prilike da pokažu što znaju i mogu. Idemo na izbore puni optimizma, želimo transparentniju, pošteniju Istru. Što se vaše podjele tiče, jesam možda mlada snaga ali sam i “starosjedilac”, dugo u SDP-u, rođena sam i živim cijeli svoj život u Istri. Još 2009. otvoreno sam u vašem listu izjavila da su SDP-u u Istri, ako želi opstati, potrebne radikalne promjene. Građani i građanke Istre od nas su očekivali promjene i, eto, one su u tijeku. Glede predsjednika Milanovića, on podržava SDP koji u Istri mora ponuditi građanima rješenja za pravedniji i bolji život, podržava vidljiv, aktivan i ambiciozan SDP. No na nama je u Istri da se za takav SDP izborimo.

Gdje ste Vi u tim podjelama?

- Niti volim riječ podjela niti ću vam govoriti o podjelama. Samo ću reći da sam ja uz jaki SDP u Istri.

Kada će se održati unutarstranački izboru u istarskom SDP-u?

- Održati će se sukladno Statutu SDP-a Hrvatske i sukladno odlukama Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. Mi smo ozbiljna stranka, imamo pravila i njih se držimo. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter