Nisam 77. ruka u Saboru za HDZ-ovu Vladu


Potraga za parlamentarnom većinom se nastavlja. Nakon što su mediji objavili da za Vladu Andreja Perkovića i nova četiri ministra koja će zamijeniti odbačene Mostovce ruku dići i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, ta je informaciju opovrgnuo sam Hrelja.

"Hrvatska stranka umirovljenika nije spremna na neviđeno podržati formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama", istaknuo je Hrelja i dodao kako "neće sudjelovati u preslagivanju vladajuće većine niti ima namjeru svojim glasom osigurati većinu premijeru Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako do toga glasanja dođe u Saboru."

Miletić: Nadam se da lijeve opcije neće trgovinom osigurati konzervativnu vlast

U IDS-u su oprezno komentirali najave kako je HDZ parlamentarnu većinu osigurao dogovorom i s predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom. Ipak, podsjećaju kako je HSU na recentnim izborima u Istarskoj županiji nastupio u partnerstvu sa SDP-om.

"Nakon premoćne pobjede IDS-a na lokalnim izborima, mi smo već sada fokusirani na realizaciju naših programa i projekata. Teško mi je komentirati izjave predsjednika HSU-u o podršci koju namjerava dati HDZ-ovoj Vladi, tim više što se gospodin Hrelja u Istri natjecao na listi SDP-a. Pretpostavljam da to nije politika koju su birači očekivali od njega i SDP-a, ali to on mora procijeniti i suočiti se s eventualnim posljedicama", kaže Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

"Nadam se, zbog zdravlja demokracije u Hrvatskoj i očuvanja ljudskih i građanskih prava, da će liberalne i lijeve opcije sačuvati svoju poziciju i da se neće uplesti u trgovinu koja će samo učvrstiti konzervativni diskurs koji, na žalost, sve više jača i protiv kojeg ne postoji dovoljno glasan otpor. IDS stoji iza svojih riječi i politika – jednako prije i poslije izbora - i što je najvažnije, čini ono što je svojim građanima obećao," naglasio je Miletić i dodao kako "uvijek ponosom ističe da je IDS sinonim za dosljednost u hrvatskoj politici, što smo dokazali i u ovoj histeriji oko parlamentarne većine. Kod nas ne znači ne! Mi ne koaliramo s desnim strankama i ostajemo uvijek rezolutni i glasni u borbi za liberalne vrijednosti." (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter