Nina Obuljen Koržinek bit će nova ministrica kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nina Obuljen Koržinek nova je ministrica kulture, neslužbeno saznaje Jutarnji list. Predsjednik HDZ Andrej Plenković ime nove ministrice objavit će na Predsjedništvu HDZ-a, koje počinje u 17 sati. Navodno je  mandatar Plenković svoju odluku već priopćio tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Osim toga, Martina Bienenfeld neće biti nova ministrica turizma već će postati direktorica Hrvatske turističke zajednice. A tko će preuzeti resor turizma u Vladi još nije poznato.

Nina Obuljen Koržinek je od 2006. do 2011. bila pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture RH, kada je ministar bio Božo Biškupić. Za mandata njegova nasljednika Jasena Mesića, ostala je u Ministarstvu, zadužena za medije pa je, među ostalim, sukreatorica Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima.

Nina Obuljen Koržinek srednju i osnovnu školu završila je u Dubrovniku, a u Zagrebu je diplomirala na dva fakulteta: violinu na Muzičkoj akademiji te francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu političkih znanosti.

Nakon što su mediji počeli špekulirati da bi upravo Nina Obuljen Koržinek mogla biti ministrica kulture, neke braniteljske udruge sazvale su press konferenciju na kojoj su priopćili da ju ne žele za ministricu i ujedno je optužili za navodni kriminal u HAVC-u.

Te je optužbe gospođa Obuljen Koržinek odbacila u razgovoru za N1 televiziju:

- U medijima se već jako dugo ove i slične klevete vezano uz HAVC pojavljuju već dugi niz godina. Veliki dio onoga što je danas izrečeno, bilo je predmetom sudskih presuda, u kojima je sve ovo danas odbačeno. Toliko o tome da bi trebalo istražiti o čemu se radi. U HAVC-u je bila više puta državna revizija i postupa se po zakonu. Činjenica je da se, kad se u medijima počelo licitirati imenima mogućih ministara kulture, oštrica okrenula prema meni, iako sve te osobe znaju da sam ja u HAVC-u niti godinu dana, da smo na sve dopise odgovarali i da sve što je izneseno nije istina - rekla je prije šest dana i kratko progovorila o svojoj karijeri i odnosu s Plenkovićem.

- Ja sam radila šest godina kao nestranačka dužnosnica u HDZ-ovoj Vladi. S Plenkovićem i s dijelom njegovih kolega imala sam izvrsnu suradnju, jer smo bili uključeni u pregovore Hrvatske i Europske unije. Sve što je rekao za mene ja mislim i za njega, i puno više - kazala je Obuljen Koržinek prije šest dana i napomenula kako je ona uvijek na raspolaganju, ako može pomoći znanjem i iskustvom. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter