Nin europska destinacija izvrsnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni pobjednik za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN), koju odabire Hrvatska turisticka zajednica, je gradic Nin u Zadarskoj županiji. Nin je u užoj konkurenciji na temu "Turizam uz vode" pobijedio Fužine, Ilok, Karlovac i Krapanj, a za tu se nagradu u širem izboru natjecala i Raša.

Glavni cilj pri odabiru odredišta bio je izabrati ono koje najviše brige posvecuje održivom razvoju turizma i koje svoj najveci turisticki potencijal vidi upravo u vodi uz koju se nalazi. Povjerenstvo HTZ-a se odlucilo za grad Nin koji, prema njima, ima najviše potencijala za razvoj ekoturizma te tematskog, kulturnog, zdravstvenog i znanstvenog turizma zahvaljujuci svojim ocuvanim i prirodnim vodenim resursima.

Od 19 prispjelih kandidatura u uži krug izabrano je deset podrucja uz vode - opcina Raša, Karlovac, Otocac i Gacka dolina, Fužine, Hrvatska Kostajnica, dolina rijeke Cetine, otok Krapanj, Ilok, opcina Kolan na Pagu i Nin.

Nakon njihova obilaska u uži izbor ušlo je pet odredišta, a glavni kriterij prilikom njihova odabira bila je sveukupnost ponude poput kvalitete smještajnih kapaciteta, tradicionalne ugostiteljske ponude, mogucnosti aktivnog turizma uz i na vodi, obnovljene kulturne baštine i manifestacija koje obogacuju ponudu.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a na temu "Turisticka destinacija na ruralnom podrucju" bio je Sveti Martin na Muri, zatim ?urdevac - grad Picoka na temu "Turizam i lokalna nematerijalna baština", dok je prošlogodišnji pobjednik na temu "Turizam i zašticena podrucja" bio nacionalni park Sjeverni Velebit.

Izbor europske destinacije izvrsnosti poceo je 2005. godine u zemljama clanicama Europske unije s ciljema promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turisticke ponude, ublažavanja sezonalnosti, umrežavanja i promocije nagradenih odredišta te poticanja ostalih na važnost održivog razvoja turizma. Iako je dobila mogucnost sudjelovanja, s obzirom na status zemlje-kandidata, Hrvatska nije ostvarila prava na financijsku potporu.


Podijeli: Facebook Twiter