Nikotinski flasteri dugorocno neucinkoviti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikotinski flasteri i gume za žvakanje nisu djelotvorni u pušaca koji se trajno žele odreci cigarete, cak kad se te terapije kombiniraju sa seansama psihološke pomoci, tvrdi americka studija.

"Istraživanje pokazuje da ti nikotinski nadomjesci, posebice flasteri i gume za žvakanje, nisu ništa djelotvorniji za dugorocni prestanak pušenja od pokušaja bez njih", istice Hillel Alpert s Fakulteta za javno zdravstvo Sveucilišta Harvarda u Massachusettsu, glavni autor istraživanja objavljenog u on line izdanju casopisa Tobacco Control.

Istraživaci su ispitali 787 odraslih pušaca u Massachusettsu koji su se nedavno odrekli cigarete. Pratili su ih u tri razdoblja: 2001./02, 2003./04. i 2005./06.

Sudionici su morali istraživacima navesti tip nikotinskog nadomjeska koji su koristili - flaster, gumu za žvakanje, inhalator ili nazalni sprej - i najduže razdoblje tijekom kojega su pribjegavali jednoj od tih terapija bez prekida. Trebali su navesti je li ih lijecnik ili neki drugi strucnjak podržao u naporu da se odreknu cigarete.

Rezultati govore da je gotovo trecina onih koji su nedavno prestali pušiti ponovno pocela.

Medu onima koji su ponovno poceli pušiti istraživaci nisu pronašli nikakvu razliku izmedu osoba koji su koristili nikotinske nadomjeske tijekom više od šest tjedana i onih koji ništa nisu uzimali.

"Cak i ako su druge dobro provedene studije pokazale da nikotinski nadomjesci mogu biti ucinkoviti, naše je istraživanje bilo usmjereno na primjenu u stvarnom svijetu u duljem razdoblju", rekao je Alpert. "A u stvarnom svijetu, cigarete su jednostavno vrlo snažna ovisnost. Nikotinski nadomjesci, pokazalo se, ocito nisu ucinkovita zamjena za tu ovisnost".


Podijeli: Facebook Twiter