Nikolicu 73 mandata, Tadicu 68

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema konacnoj procjeni rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, koju je u ponedjeljak objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koalicija oko oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolica osvojila je 73 zastupnicka mandata, a slijedi koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadica s osvojena 68 mandata u srbijanskom parlamentu.

Po konacnoj procjeni, koja ne ukljucuje glasove s glasackih mjesta na Kosovu, a koju je u Tanjugovom press centru objavio programski ravnatelj CeSID-a Marko Blagojevic, s 45 osvojenih mandata slijedi koalicija koju predvodi Socijalisticka partija Srbije (SPS) Ivice Dacica.

Po 20 mandata su, po rijecima Blagojevica, osvojili Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i koalicija Preokret okupljena oko Liberalno-demokratske partije (LDP) Cedomira Jovanovica.

Slijede manjinska lista Savez vojvodanskih Madara (SVM) Ištvana Pastora s pet osvojenih mandata te s po jednim manjinske liste Nijedan od ponudenih odgovora, Sve zajedno i Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin.

Blagojevic je rekao da konacna procjena ne ukljucuje glasove s Kosova jer je prebrojavanje tih glasova u južnosrbijanskim mjestima Raškoj i Vranju pocelo tek oko tri sata ujutro, ali da je raspored glasova izmedu stranaka takav da, kakvi god bili rezultati glasanja na Kosovu, oni nece bitno utjecati na raspored snaga u novom sazivu srbijanskog parlamenta.

Dodao je da Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja i desnicarska lista Dveri, koje su blizu izbornog praga od pet posto za ulazak u parlament, ne mogu cak ni uz pomoc glasova s Kosova prijeci pet posto te da je, po procjeni CeSID-a, izvjesno da ove dvije stranke ne ulaze u parlament.

U nedjelju su u Srbiji, uz parlamentarne, održani predsjednicki, pokrajinski i lokalni izbori.


Podijeli: Facebook Twiter