Nikolić suglasan da se otvori Titov trezor


Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić suglasan je da se otvori trezor u srbijanskoj središnjoj banci u kojemu je pohranjena ostavština Josipa Broza Tita, a otvaranju će, u poovodu ostavinske rasprave koju vodi obitelj Broz, nazočiti Nikolićev savjetnik Oliver Antić, pišu u četvrtak srbijanski mediji.

U trezoru bi, kako pretpostavljaju odvjetnici članova obitelji Broz, u 11 vreća trebalo biti sve što je nakon Titove smrti zatečeno u njegovoj vili u beogradskoj četvrti Dedinje, među ostalim šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige te nešto zlata i nakita.

Ostavinska rasprava nakon smrti bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ vodi se u Beogradu. Ured srbijanskog predsjednika, prema tumačenju Nikolićeva savjetnika Olivera Antića, smatra se pravnim sljednikom nekadašnjeg predsjedništva SFRJ i početkom tjedna je uputilo odgovarajući dopis sudu u Beogradu, koji vodi ostavinski postupak.

"Izrazili smo, kao pravni sljednik predsjedništva SFRJ, suglasnost da se otvore depoi. Za predstavnika predsjednikova ureda koji će nazočiti otvaranju, nakon razgovora s predsjednikom Nikolićem, određen sam ja", potvrdio je listu "Večernje novosti" Antić.

Pravna zastupnica Titova sina Miše i unuke Zlatice potvrdila je da sud, u dogovoru sa središnjom bankom, treba odrediti datum otvaranja sefa i o tome izvjestiti sve sudionike ostavinskog postupka. 

Mediji već godinama nagađju da je znatan dio Titove ostavštine, posebice umjetnine i brojni darovi što ih je desetljećima dobivao od drugih državnika, opustošen i da su nakon njegove smrti mnoge dragocjenosti netragom nestale, a procjenjuje se da je riječ o vrijednosti od nekoliko desetaka miliujuna dolara. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici Jovanki Broz. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter